Svijet

IS objavila fotografije egzekutora: Džihadi Džon bez maske

Islamska država objavila je prvi put fotografije Džihadi Džona bez maske na licu.
IS objavila fotografije egzekutora: Džihadi Džon bez maske
Portal AnalitikaIzvor

Do sada se ekstremista ID čije je pravo ime Mohamed Emvazi, pojavljivao na fotografijama i video-snimcima isključivo sa crnom maskom na licu, tako da su mu se vidjele samo oči.

Nadimak Džihadi Džon dobio je zbog britanskog naglaska kojim je govorio u propagandnim snimcima Islamske države u kojima je bio dželat, najčešće talaca sa Zapada.

Islamska država potvrdila je da je Emvazi stradao u vazdušnim udarima u novembru 2015.

Na objavljenim fotografijama vidi se Džihadi Džon sa dugom crnom bradom, obučen u vojničku majicu, kako naoružan stoji ispred vojnih vozila. Mjesto na kojem su fotografije nastale za sada nije poznato.

2701dzihad2Prilikom objavljivanja fotografija, Islamska država je saopštila da je Emvazi bio vojnik ID koji je privukao ogromnu pažnju zapadnih medija i obavještajnih službi, kao i da je, iako se s roditeljima preselio i živio u Londonu od djetinjstva, osjećao da ne pripada Zapadu i želio je da vrati među ljude koji su iskreni u svojoj vjeri.

Podsjećamo, Džihadi Džon se prvi put pojavio na snimku Islamske države u avgustu 2014. godine kada je odrubio glavu američkom novinaru Džejmsu Foliju. Pogubio je pred kamerama i britanske humanitarce Alana Heninga i Dejvida Hejnsa, američkog novinara Stivena Sotlofa i američkog humanitarca Abdul-Rahmana Kasiga. Posljednji put viđen je na snimku egzekucije japanskog novinara Kenjija Gotoa u januaru 2015. godine.

Emvazi je rođen u Kuvajtu i sa roditeljima se preselio u London kada je imao šest godina. U Londonu se školovao, a prije nego što je otišao u Siriju 2013. godine, studirao je informacione tehnologije.

Izvor i foto: B92.net

2701dzihad1
Portal Analitika