Finansije

Orascom: Značajni planovi za restauraciju bivšeg zatvora i tvrđave Mamula

Značajni planovi za restauraciju bivšeg zatvora na ostrvu Lastavica i u tvrđavi Mamula u Crnoj Gori su za jedan korak bliže ostvarenju nakon što su Vlada i Skupština Crne Gore odobrile investitoru - kompaniji Orascom Development Holding, da počne sa realizacijom prvih obaveza u vezi ovog projekta u koji će biti investirano 15 miliona eura.
Orascom: Značajni planovi za restauraciju bivšeg zatvora i tvrđave Mamula
Portal AnalitikaIzvor

Razvoj i renoviranje Mamule, fascinantne napuštene tvrđave istorijske vrijednosti koja se nalazi na Jadranu na ulazu u Bokokotorski zaliv, biće pažljivo planirani kako bi se sačuvao strukturalni integritet postojećih objekata, tokom obnavljanja i renoviranja u “boutique” hotel&spa visoke klase. Uspostavljanjem memorijalnog muzeja biće prepoznata i odata počast istorijskoj vrijednosti ostrva. Razvoj muzeja o istoriji ostrva i tvrđave koji su tokom oba svjetska rata korišteni kao zatvor je ne samo obaveza iz Ugovora o dugoročnom zakupu na 49 godina, već i zadatak koji Orascom preuzima sa velikim pijetetom. Ovaj projekat je moguće realizovati samo kao dio nekog drugog, većeg projekta, kakav je slučaj sa kompanijom Oraskom koja na poluostrvu Luštica nadomak Tivta u Crnoj Gori, razvija projekat turističkog grada Luštica Bay. Mamula će značajno ojačati brend Luštica Bay. 

Planovi Orascoma u pogledu rekonstrukcije ostrva i tvrđave dobili su podršku lokalnog udruženja veterana Drugog svjetskog rata, koje okuplja i porodice onih koji su poginuli ili su bili zatvoreni u tvrđavi Mamula.

“Mi, borci Drugog svjetskog rata i njihovi potomci, sinovi i kćeri, unuci i praunuci bokokotorskih antifašista i onih koji su robijali na ovom stradalničkom mjestu, uvjereni smo da nema više odlaganja zaštite ovog impozantnog spomenika koji već uveliko razjedaju rastinje, vrijeme i najveća pošast – ljudska nebriga”, navodi se u otvorenom pismu koje je udruženje uputilo Skupštini Crne Gore.

“Mi smo veoma ponosni na činjenicu da veterani Drugog svjetskog rata, Skupština Herceg Novog i crnogorska Vlada i Parlament, podržavaju naše planove. Radujem se danu kada će muzej na Mamuli biti otvoren i devastirana građevina biti renovirana i postati mjesto koje će pozvati svakog građanina Crne Gore i turistu i postati nova atraktivna destinacija koja će se naći među prelijepim lokacijama ove prelijepe države. Radujem se danu kada će to mjesto ponovo dobiti budućnost i biti u prilici da ono ispriča svoju fascinantnu istoriju”, rekao je predsjednik Borda Orascoma Samih  Saviris.

Među onima koji su otvoreno podržali projekat Orascoma su i lokalna Skupština u Herceg Novom, Vlada i Skupština Crne Gore, kao i bivši Generalni sekretar Skupštine Ujedinjenih nacija Butros-Butros Gali.

„Istorija bi trebalo da živi među nama, da donosi radna mjesta i prosperitet, te da podstiče mlađe generacije da dublje razmišljaju o njihovoj istoriji i prošlosti. Razvoj lokacija kakva je tvrđava Mamula, po mom mišljenju, pravi je način postupanja te Vas ohrabrujem da nastavite sa Vašim naporima na ostrvu.“, istakao je Gali u otvorenom pismu predsjedniku Borda Orascoma Samihu Savirisu.

Prema planskom dokumentu Državna studija lokacije - “Sektor 34”, predviđena je turistička valorizacija ovog lokaliteta kao ekskluzivnog turističkog kompleksa otvorenog tipa, sa pratećim sadržajima za rekreacione aktivnosti i odmor, a koji, kako predviđa plan, treba bude dobro uklopljen u lokaciju i ne ugrožava kulturno-istorijski karakter i prirodno okruženje. Ostrvo I tvrđava su kategorisani kao kulturno-istorijski spomenik II reda.

Ostrvo i tvrđava su napušteni decenijama. Ne postoji nikakva infrastruktura na Lastavici. Vizija kompanije Orascom je da se, očuvanjem kulturnog nasljeđa i promovisanjem istorijskog karaktera, obnovi tvrđava Mamula i ostrvo Lastavica i na taj način stvori jedna od vodećih destinacija u Crnoj Gori, kao prvi i jedini Hotel&Spa  i muzej na ostrvu.

Rekonstrukcija tvrđave i ostrva je planirana u skladu sa konzervatorskim uslovima i utvrđenim standardima zaštite životne sredine. Svaka planirana konstrukcijska intervencija biće prilagođena integralnim svojstvima objekta i arhitektonskog koncepta tvrđave.

Destinacija će biti javna turistička atrakcija otvorena za sve i potpuno dostupna građanima Crne Gore i široj javnosti.

Portal Analitika