Društvo

Nelegalna sječa stabala u park-šumi na Ćemovskom polju

Važne uloge koje biodiverzitet ima za ljude često se doživljavaju kao besplatne i neiscrpne pa se često dešava da ljudi polažu prava na nekontrolisano korišćenje svega što im priroda pruža. Pravila na koji način, gdje i koja stabla se mogu posjeći, postoje sa jasnim razlogom ali je uprkos tome nelegalna sječa veoma zastupljena, saopšteno je Portalu Analitika iz NVO Grin houm.
Nelegalna sječa stabala u park-šumi na Ćemovskom polju
Portal AnalitikaIzvor

Na Ćemovskom polju se nastavlja nekontrolisana sječa stabala alepskog bora, što po svemu sudeći postaje svakodnevica za koju nadležni još uvijek nemaju adekvatno rješenje. Početkom novembra prošle godine, u veoma kratkom vremenskom roku posječeno je oko 30 stabala, a ukoliko se nastavi trend da gotovo svakog jutra na Ćemovskom polju zateknemo nekoliko svježe posječenih borova, možemo samo pretpostaviti kojom brzinom  se smanjuje površina ovog važnog vjetrozaštitnog pojasa i sve popularnijeg mjesta za izlete i rekreaciju. Zakonom su predviđene kazne za nelegalnu sječu i to u slučaju da se posječe više od jednog kubnog metra drveta, predviđena je novčana ili kazna zatvora do godinu dana. Međutim, neefikasnost nadležnih organa u sankcionisanju počinilaca se ogleda u izuzetno malom broju riješenih slučajeva. Evidentno je da postoji problem u identifikaciji počinilaca i da ovakvi slučajevi uglavnom ostaju neriješeni upravo zbog nedostatka dokaza.

Osim sječe, velike prijetnje za park-šume u gradu, su prenamjene u prostore za izgradnju, zatim, sve češća pojava štetočina gdje se izdvaja borov litijaš, pojava invazivnih vrsta, kao i požari u ljetnjim mjesecima.

U toku 2014. godine kroz projekat uređenja Ćemovskog polja, uređena je trim staza, dječje igralište, postavljen sportsko rekreativni mobilijar, piknik setovi i uređen i opremljen park za pse. Takođe, NVO Green home je prethodnih godina organizovala više akcija čišćenja i pošumljavanja. Obzirom na to do da su nadležni takođe bili uključeni u procese valorizacije ovog područja, ovim putem ih pozivamo da preduzmu konkretne mjere u cilju zaštite park-šume na Ćemovskom polju. Neophodno je pojačati inspekcijsku kontrola kako bi se preventivno djelovalo,  odnosno omogućiti nadzor nad svim područjima u gradu koja su ugrožena nelegalnom sječom na način što će se formirati služba čije bi to bilo zaduženje ili uložiti u kamere koje bi omogućile brzu reakciju i lakšu identifikaciju počionioca.

Gotovo sve zelene površine u gradu su vještačke tvorevine koje ne bi mogle opstati bez adekvatnog održavanja. Jasno je da da imaju nezamjenljivu ulogu u poboljšanju kvaliteta života građana te se očekuje hitna reakcija nadležnih kako bi se smanjili negativni uticaji pojedinaca i protivzakonitih radnji na svim zelenim površinama u gradu. Potrebne su temeljnije promjene koje podrazumijevaju izradu Plana upravljanja zelenilom, projekata rekonstrukcije i revitalizacije, i donošenje nove Odluke o uređenju zelenih površina koja će u znatno većoj mjeri štititi zelenilo nego što je to slučaj sada.

Portal Analitika