Kultura

VOLF GANG: Dokumentovanje trenutka pretvaram u umjetnost

Valeri Volf Gang apostrofira rubna područja dominacije i moći tako karakteristične za politiku, kazala je istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević otvarajući sinoć izložbu video-radova ove mlade slovenačke umjetnice.
VOLF GANG: Dokumentovanje trenutka pretvaram u umjetnost
Portal AnalitikaIzvor

- Njeni radovi iz ciklusa "Fragmenti vremena i stvarnosti" su najčešće na prvi pogled dokumentarnog karatkera, odnosno dobro koristi strategiju obmane, jer u suštini oni to nijesu. I najpreciznije može se govoriti o svojevrsnoj subverziji kao jednom od elemenata građenja nekonvencionalne video slike stvarajući sofisticirane lozinke vizuelnog - dodala je Nikčević sublimirajući svoje viđenje postavke koju čine radovi "Pogled kroz prozor", "Umjetnik u inostranstvu", "Udaljena memorija", "Zov nostalgije", "Sloboda 2.0" i "Amblem".

Volf Gang za Portal Analitika kaže da umjetnost treba da bude angažovana, pa svojim djelima jednako postavlja pitanja i daje odgovore.

- Oblasti video-izraza daje mi mogućnost ne samo vizuelnog dokumentovanja određenog trenutka, već i traženje novih uglova njegovog predstavljanja. Bitno je pronaći način kako da to dokumentovanje trenutka pretvorite u umjetnički rad - dodaje ona.

Mlada umjetnica spada u red novih stvaralaca koji kroz radove provlače različite umjetničke forme - počev od poezije. Ona navodi da poeziju odavno piše, te da joj daje metaforički pristup problemima i kritički osvrt.

- Poezija može biti jako oštra upravo u onome što se nalazi između redova. Tim prije što meni, kao mladoj osobi, veoma smetaju neke stvari, pa tražim sve moguće načine da to i izrazim.

Volf Gang je saglasna s time da se tehnologija može smatrati novi vidom umjetnosti, te da je ona jedna od mnogih kojoj je to autentični način izražavanja.

- Naravno, među svim umjetničkim izrazima i dalje opstaju oni tradicionalni oblici, poput slikarstva... Uostalom, sve se svodi na to sa čime ste odrastali. Ja sam odrasla u digitalnom okruženju, sa elektronikom i tehnologijom, i to smatram najboljim načinom da se izrazim. Konkretno, sa samo pet godina već sam od oca dobila prvi digitalni fotoaparat i tako sam počela s digitalnom fotografijom - ispričala je ona za Portal Analitika.

Kako je već sada stigla prilično daleko u video-izrazu, postavlja se logično pitanje - što dalje?

- Najviše me interesuju senzori i kako da svoje video-radove učinim što više interaktivnim, tako da gledalac može da promijeni njegov tok ili sadržaj. Uz to, posebno me privlači zvuk, jer smatram da na filmu i televiziji on nije dovoljno iskorišten. Zvukom se na najlakši način možete približiti i uticati na javnosti, i to tako da gledaoci nijesu toga svjesni, a da izazovete reakcija. Zato ću se još više tome posvetiti - zaključuje Volf Gang.

Postavka video-radova ove umjetnice može se pogledati u Galeriji "Centar" narednih mjesec dana.

K.J.

Portal Analitika