Politika

Rasprava o povjerenju Vladi: Završne riječi, pa glasanje

Skupština Crne Gore završila je raspravu o povjerenju Vladi, a poslanici bi o inicijativi premijera Mila Đukanovićia trebalo da glasaju nakon završnih riječi. Premijer Milo Đukanović kazao je da neće shvatiti kao izdaju to što je SDP odlučio da uskrati podršku za povjerenje Vladi Crne Gore. On je rekao da crnogorska nezavisnost, stabilnost i integracije u EU i NATO neće biti dovedene u pitanje, bez obzira na ishod glasanja. Premijer je dodao da će se o prijedlogu Pozitivne izjasniti u završnoj riječi.
Rasprava o povjerenju Vladi: Završne riječi, pa glasanje
Portal AnalitikaIzvor

Rasprava o povjernju Vladi je završena. Nakon dvadesetominutne pauze, u 19:00 časova slijede završene riječi.

Prethodna dva dana rasprave obilježili su žestoki sukobi i međusobne optužbe poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP).

Poslanik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović rekao je da Crna Gora ima prelaznu ocjenu u odjeljenju gdje su svi ponavljači. 

Jasavić: Miljanić doveo Draga Đurovića u Pozitivnu; Miljanić: Otišao da ne bih bio sa onima koji hoće da podrže Vladu

Jasavić je optužila poslanika Demosa Zorana Miljanića da je, dok je bio u Pozitivnoj, radio za interese medijskih tajkuna.

Ona je kazala da je Miljanić bio koordinator Pozitivne za Nikšić i da je on doveo u partiju Draga Đurovića, te da je, kako je kazala, "bio dužan da provjeri da se on neće prodati". Optužila je Miljanića i da je bio koordinator za Budvu i da je sastavljao listu odbornika u tom gradu, da bi kasnije ti isti odbornici napustili Pozitivnu.

- Da sam na Vašem mjestu, nikada ne bih rekla da sam opozicionar. Sa Vašim odlaskom ništa nismo izgubili, a ni oni ništa nisu dobili sa Vašim dolaskom - poručila je Jasavić.

Miljanić je rekao da je Goran Tuponja bio koordinator Pozitivne za Nikšić, te da je napustio Pozitivnu da, kako je rekao, "ne bi bio sa takvima koji će doći u priliku da razmišljaju da podrže ovu Vladu".

- Vidjećemo ko je u pravu i ko je veći, odnosno, ko je uošte opozicionar - poručio je kratko Miljanić.

Poslanik Demokrata Velizar Kaluđerović kazao je da Vlada treba da padne i pozvao poslanika Pozitivne Gorana Tuponju "da kao pravi opozicionar glasa protiv Vlade".

"Otklonićemo sumnje u izborni proces tako što ćemo omogućiti drugima da učestvuju u kontroli resursa"

Premijer je podsjetio da je prvo odbio inicijativu da se "DPS pokupi iz parlamenta i da drugima da mjesto, rekavši da je to neprihvatljivo". Nakon toga je, dodaje on, došla inicijativa od jedne partije da se pozove EU da bude medijator kako bi se riješila kriza povjerenja u izborni sistem.

- Kazali smo ne, jer možemo pokazati da imamo unutrašnje kapacitete da riješimo problem. Onda je na prvom sastanku lidera parlamentarnih partija ponuđeno da se opredijelimo za prelaznu vladu. Kazali smo ne, jer smo je doživljavali kao ultimatum - podsjetio je Đukanović.

Kako je istakao, ne slažući se sa ocenama opozicije o crnogorskom izbornom sitemu, on poštuje ocjenu da postoji nepovjerenje dijela parlmentarnih partija prema sposobnosti institucija da spriječe zloupotebe državnih resursa u izborne svrhe.

- Kako ćemo otkloniti sumnje - tako što ćemo omogućiti drugima da učestvujemo u kontroli resursa. Izvolite da iskontrolišemo kako se upotrebljavju resursi. Zašto - jer sam uvjeren da ste u zabludi da je DPS pobjeđivao zloupotrebom resursa - poručio je Đukanović.

Lekić: Vlada neizjašnjavanjem o Planu Pozitivne izaziva velike sumnje

Miodrag Lekić je kazao da je jedini logičan put da se izglasa nepovjerenje Vladi Mila Đukanovića, koja, prema njegovim mišljenju, svojim neizjašnjavanjem o Planu Pozitivne izaziva velike sumnje.

- Ako se formira opoziciona vlast i bude nekompetentnosti, ja ću se pridružiti gospodinu Pajoviću da oborimo tu vladu - rekao je predsjednik Demosa.

- Jedini logičan put jeste da se izglasa nepovjerenje ovoj Vladi, koja neizjašnjavanjem o planu Pozitivne izaziva velike sumnje. Ako se formira opozicina vlast i bude nekompetentnosti, ja ću se pridružiti gospodinu Pajoviću da oborimo tu vladu - rekao je Lekić.

Lider Pozitivne Darko Pajović je rekao da Plan nudi rješenje za političku stabilnost. Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović upitao je poslanike Pozitivne da li je njihov Plan za prevazilaženje političke krize alibi za davanje povjerenja Vladi. Ako je tako, dodaje Damjanović, onda je u pitanju zamajavanje.

Jasavić: Vlast mora da se mijenja, Plan Pozitivne nudi pravdu za sve

Poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić kazala je da vlast mora da se mijenja, a država da se čuva, te da odgovornost za ovakvu vlast mnogo manje snosi SDP od DPS-a

- Pozitivna nudi rješenje za parlamentarnu krizu kroz svoj Plan, kako bi se otvorila vrata opoziciji da kontroliše Vladu. Vlast je loša, znamo da loše živimo, a ovaj Plan nudi da ne bude gladnih i obespravljenih - kazala je ona dodavši da pravde nema ako nema fer i poštenih izbora.

Jasavić je poručila premijeru da će njena partija danas glasati "pravedno, po sopstvenom stavu".

- Vlada koja ne prihvata sugestije opozicije ne može dobiti povjerenje - saopštila je Jasavić.

- Povjerenje Vladi ne zavisi od Pozitivne već od Vlade, od toga koliko bude svjesna ozbiljnosti trenutka u kojem se nalazimo - kazala je poslanica Pozitivne.

Predsjednik parlamenta je prihvatio Plan Pozitivne Crne Gore.

"Nećemo o Lekićevoj reputaciji"

Lider Demosa Miodrag Lekić optužio je Đukanovića da je označen kao dio mafijaške afere u Italiji.

Premijer je odgovarajući na te tvrdnje rekao da su srpske vlasti za vrijeme vladavine Vojislava Koštunice krive za kreiranje duvanske afere, te da je jedan od glavnih osumnjičenih u toj aferi Stanko Subotić, doživio presedan jer mu se tužilaštvo Italije izvinilo i odustalo od istrage.

- Neću govoriti o tome kakvu ste Vi reputaciju izgradili u Rimu. Imam i ja neka saznanja. Sve da nijesmo napravili nijedan most ili luku, napravili smo državu – smatra Đukanović.  

Danilović: Politički oholo govoriti da nema rezultata zbog istorijske zaostalosti

Poslanik Demosa Goran Danilović poručio je premijeru da je ozbiljna politička oholost govoriti o tome da za 27 godina vladavine nije uspio da ostvari rezultate zbog istorijske zaostalosti Crne Gore. 

- Šteta što ne možete da odete u prošlost i otvorite Prvu banku i obajsite Savi i Danilu da krenu integrativnim procesima i da objasnite Šćepanu Malom kakve su njegove zablude i da je trebalo raditi drugačije da bi nam danas bilo lakše - kazao je Danilović.

- Juče ste nas ubjeđivali da nijeste bili na Dubrovniku, a možda i nijeste. Ali, bili ste na Neretvi gdje sam i ja bio. Znamo dokle ste išli i dokle ste nas predvodili. Vaš najveći protivnik u odbrani neodbaranivog je dugogodišnii predsjednik Vlade i države Milo Đukanović - rekao je poslanik Demosa poručujući premijeru da devedesetih mir u Crnoj Gori nije očuvao on, već dogovor.

Đukanović: Konačno smo spoznali šta su naši nacionalni interesi

Predsjednik Vlade je odgovorio da građani znaju ko je koliko dobra činio za Crnu Goru, te da neće dozvoliti da mu Danilović kaže da je "ona druga Crna Gora doprinijela miru".

- Jeste, doprinijela je formirajući Sedmi bataljon i prozivajući NATO savez zašto nas ne bombarduje - napomenuo je on.

Đukanović je odgovorio da ne priziva viševjekovnu zaostalost Crne Gore da bi opravdao Vladine neuspjehe, Naprotiv, dodaje on, smatram da je Vlada uspješno radila.

On je kazao da je pravo vrijeme da Crna Gora još snažnije naglasi šta su njeni nacionalni interesi.

- Kada sam 1999. godine na početku bombardovanja kazao da Crna Gora vođena svojim nacionalnim interesima kaže da to nije njen rat, od vaših političkih istomišljenika sam ocijenjen kao izdajnik. I Sava i Danilo su imali iste probleme koje Crna Gora ima i danas. Imali su probleme sa onima koji su izraz istog političkog kontinuiteta kojem i Vi danas pripadate - poručio je premijer i dodao da je jako važno posvetiti se nacionalnim interesima.

- Crna Gora je konačno spoznala šta su njeni nacionalni interesi i spremna je da ih slijedi. Kakav god bio ishod glasanja o povjerenju Vladi, više u pitanje ne mogu doći nezavisnost, stabilnost i evroatlantske integracije Crne Gore - istakao je Đukanović.

miloskupstin

"Ne bježim od "Limenke""

Govoreći o slučaju "Limenka", predjsednik Vlade je rekao da ne bježi od te teme, te da je samo smatrao da to nije važno pitanje.

Kako je objasnio, Crna Gora je rapisala javni oglas za prikupljanje ponuda, nakon toga je dobila ponuđača koji je platio, a da je država bila u obavezi da ispuni ugovornu obavezu.

- To nije uradila nekoliko godina, a u međuvremenu je tekao proces pregovora kako sporazumno riješiti problem. Vlada je smatrala da to ne treba tako riješiti. U međuvremenu je odražano sedam sudskih procesa i okončan je onako kako je okončan. Ako se slažemo da nekom ne može biti uskraćeno pravo da ne učestvuje na tenderu zato što se nepogodno preziva, ostaje samo jedno sporno pitanje – da li je Vlada 2012. godine pravilno odlučila da se ne sporazumi sa stranom u sporu. Ubijeđen sam da je došlo do sporazuma da bi bilo još više osporavanja - rekao je Đukanović.

"Glas SDP-a protiv Vlade neću shvatiti kao izdaju"

Poslanik SDP-a Izet Bralić istakao je da su sva dobra u Crnoj Gori počela da se ostvaruju sa ulaskom njegove partije u vlast. On je kazao da SDP napušta koalciju, jer nakon dobijanja pozivnice za članstvo u NATO-u "nema tog vezivnog tkiva zbog kojeg bi se odrekli prinicpa koji su preduslov ekonomskih reformi.

Bralić je rekao da se u Crnoj Gori danas loše vlade, te da njegova partija ne podržava Vladu zbog strateških grešaka. Prema njegovim riječima, Crna Gora nije samo obala, a DPS sistemom zavadi pa vladaj želi da vrati zemlju u devedesete. On je kritikovao premijera za zapostaljanje sjevera zemlje, rekavši da se Đukanović mnogo ogriješio o narod sjevera koji mu je mnogo vjerovao.

Predsjednik Vlade poručio je Braliću da "ako je istina takava kakvom je Vi prikazujete, zašto je građani sjevera ne podijele sa vama i daju Vašoj partiji veću podršku". On je rekao da se iz bliske prošlosti prisjeća i drugačijih stavova do juče bivšeg koalicionog partneraje. Predsjednik Vlade j naglasio da veće pažnje prema sjeveru od strane Vlade nije bilo nego u posljednje tri godine.

- To što će SDP glasati protiv Vlade neću shvatiti kao izdaju. Dobro bi bilo da uz ove floskule razmislite da li je svako radio ono što je trebalo. Moramo se ostaviti demagogije da je Vlada kriva za sudbinu svakog građanina - naveo je Đukanović.

"Smiješne ocjene da Crna Gora nije zemlja socijalne pravde"

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNPDanijela Marković kazala je da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja zloupotrebljavano u partijske svrhe. Ministarka tog resora Zorica Kovačević odgovorila joj je da su u slučaju afere „Snimak“ donijete osuđujuće presude za službenike jednog socijalnog centra, da u drugom presude nijesu pravosnažne, a da su u svim ostalim centrima odbačene prijave.

Ona je naglasila da je zajedno sa bivšim ministrom rada Predragom Boškovićem pokrenula kontrole zloupotreba u socijalnim centrima. Kako je kazala, pojedini su dobili otkaze, dok su nekim licima izrečene disciplinske mjere koje nemaju veze sa aferom „Snimak“.

Na kritike poslanice SNP-a da resorna ministarka poziva visokoškolce da rade sezonske poslove, Kovačević je kazala da će i ove godine pozivati i srednjoškolce i visokoškolce da se angažuju na takvim poslovima.

Predsjednik SNP-a Srđan Milić je kazao da su centri za socijalni rad prepoznati kao poluge preko kojih se direktno uticalo na izborne rezultate, na šta je premijer Đukanović odgovorio da su smiješne ocjene da Crna Gora nije zemlja socijalne pravde.

Nimanbegu: Odnosi DPS-a sa albanskim partijama odlični

Genci Nimanbegu iz Force je rekao da će danas glasati za povjerenje Vladi. Prema njegovim riječima, "koaliranjem sa DPS-om ne aboliramo ih od odgovornosti od loših privatizacija, ali želimo da što više u kaoliciji ostvarimo naše reforme".

- Ističem da nijesmo zadovoljni realizacijom našeg sporazuma, ali nijesmo u ovom trenutku napravili ni korak nazad", poručio je on, dodajući da su odnosi DPS-a sa albanskim partijama odlični.

Podsjećamo, premijer Đukanović je kazao da nakon glasanja o povjerenju Vladi više neće biti mjesta za uloge onih koji su navikli da istovremeno budu i vlast i opozicija, jasno aludirajući na SDP. Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić odgovorio mu je da Vlada traži poslušnike, a ne slobodne poslanike.

Da bi Vlada dobila povjerenje potrebno je da je podrži 41 poslanik.

Foto: gov.me, skupstina.me

Portal Analitika