Turizam

Kotor će ove godine posjetiti 900.000 kruzing turista

Ove godine u Luku Kotor će uploviti 437 kruzera, koji će dovesti 500.000 turista, 200.000 članova posade, a očekuje se i dolazak više od 2.000 jahti, kazao je Pobjedi direktor Turističke organizacije Kotor Mirza Krcić.
Kotor će ove godine posjetiti 900.000 kruzing turista
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako je objasnio, u odnosu na prošlu godinu Kotor će posjetiti više 28 brodova i 50.000 putnika.

"Najava imamo iz cijelog svijeta jer očekujemo oko 900.000 turista koji borave na jedan dan u Kotoru. To su posjetioci koji dolaze kruzerima, sa područja Dubrovnika i budvanske rivijere", kaže direktor TO Kotor.

Što se tiče boravka na duže vrijeme, očekuju oko 100.000 turista, koji bi ostvarili između 350.000 i 400.000 noćenja.

Dominantnu posjetu, kako ističe, očekuju iz Srbije, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Bosne i Hercegovine i drugih evropskih zemalja.

"Prema najavama iz Luke Kotor, očekujemo još jednu uspješnu kruzing sezonu, koja će zvanično biti otvorena 3. marta dolaskom kruzera ,,Berlin“ njemačke kompanije ,,FTI Cruises“. Na sezonu kružnih putovanja ove godine gledamo kao na nastavak uspješnog poslovanja prijašnjih godina", kazao je Krcić.

S obzirom da je Kotor dobio prestižno priznanje od britanskog turističkog vodiča Lonely Planeta, kao prva od 10 top destinacija koju treba posjetiti ove godine, Krcić ističe da ih to obavezuje da se kvalitetno pripreme za predstojeću sezonu.

"Svjesni smo nedostataka hotelskih kapaciteta, a da bi ovu nagradu opravdali, predstoji nam značajan rad sa lokalnom upravom da bi se infrastrukturno pripremili, kako bi sve one vidljive bolne tačke ruševina hotela, preduzeća i kontakt zone u Škaljarima što manje vizuelno uticali na ugođaj potencijalnog turiste koji bude boravio u našem gradu", kazao je Krcić.

Za sada, kaže, nemaju potvrdu o rezervacijama s obzirom da je većina objekata zatvoreno.

"Ono što imamo je veliko interesovanje medija iz svijeta koji nam se svakodnevno javljaju koji žele da pišu o Kotoru. To će, svakako, biti jedna dobra preporuka za sve one koji planiraju odmor i boravak u našem gradu", kaže Krcić.

Pobjeda 

Portal Analitika