Abiznis

VUČKOVIĆ: Finansije Herceg Novog stabilne

Opština Herceg Novi je tokom prošle godine uspjela da održi realan nivo finansijske stabilnosti, uprkos značajno manjoj naplati naknada za građevinsko zemljište, kao jednog od najbitnijih stavki budžetskih prihoda.
VUČKOVIĆ: Finansije Herceg Novog stabilne
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Vršilac dužnosti sekretara za finansije, turizam i ekonomski razvo Irena Vučković kazala je za Radio Jadran da je praktično cjelokupan iznos planiran rebalansom budžeta za prošlu godinu, koji je usvojila Skupština Opštine, realizovan.

"Ukupni prihodi u prošloj godini iznosili su oko 11,21 miliona, a najveće punjenje opštinske kase zabilježeno je kod poreza na imovinu i to u iznosu od oko 3,66 miliona eura, što je 4,5 odsto više u odnosu na plan", dodala je ona.

Prošle godine je ostvaren rashod u iznosu od oko 11,15 miliona eura, pri čemu se najveći dio troškova odnosio na tekuće održavanje javne infrastrukture i druge izdatke predviđene operativnim dijelom budžeta.

"Neizmirene obaveze Opštine Herceg Novi na kraju prošle godine uglavnom su se odnosile na dobavljače, stranke i upravne odbore, odnosno Odbore direktora", navela je Vučković.

Kako ističe, opština je u prošloj godini uspjela da reprogramira i u potpunosti zatvori kredit kod NLB banke.

"S druge strane, ušli smo u kreditni aranžman u ukupnom iznosu od milion eura, za koji uredno isplaćujemo rate u skladu sa ugovorom preuzetim obavezama, pa je sada kreditno zaduženje Opštine znatno smanjeno", tvrdi Vučković koja je skoro imenovana za vršioca dužnosti sekretara za finansije, turizam i ekonomski razvoj.

Ona smatra da je preuranjeno da daje bilo kakve prognoze za ovu godinu.

"Svakako da u ovoj godini priželjkujemo ostvarenje prihoda u planiranom iznosu, što bi otvorilo prostor za nesmetano funkcionisanje i solidna investiciona ulaganja", zaključila je Vučković.

Radio Jadran 

Portal Analitika