Turizam

Maslinarska manifestacija "Pozrnica" u subotu

Društvo maslinara Bar, u saradnji sa kompanijom Bar market i Srednjom poljoprivrednom školom iz Bara, organizuje u subotu maslinarsku manifestaciju “Pozrnica” kojom će biti obilježen kraj berbe i početak rezidbe maslina.
Maslinarska manifestacija "Pozrnica" u subotu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode, oni se bave primjenom savremenih agotehničkih mjera što pored ostalog podrazumjeva ranu berbu i po preporukama Društva, berba maslina u Baru je trebalo da bude završena.

“I pored naših savjeta i preporuka izvjestan broj maslinara još uvjek masline sakuplja sa zemlje i prerađuje ih u maslinovo ulje. Mi smo svjesni da takvo ulje ne može biti vrhunskog kvaliteta i na sve načine pokušavamo da maslinarima sugerišemo da promjene takvu praksu”, kazali su oni.

U novoizgrađenom zatvorenom prostoru Barmarketa maslinari će izložtit svoje proizvode, posebno maslinovo ulje i stone masline.

Prestavnici Prvog crnogorskog panela za senzorsku analizu maslinovih ulja će u posebnom dijelu organizovati “OIL BAR” gdje će posjetioci uz stručno vođenje i savjete imati mogućnost degustacije ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Kako ističu, ova aktivnost se sprovodi u cilju edukacije potrošača kako bi bili sposobni da prepoznaju kvalitet maslinovog ulja.

U isto vrijeme, na imanju Srednje poljoprivredne škole i u saradnji sa njihovim profesorima i učenicima biće organizovana prezentacija rezidbe maslina.

Rezidbu će prezentovati iskusni edukovani maslina iz Bara i okoline od kojih većina posjeduje sertifikate za bavljenje tim poslom.

“Na prezentaciju ćemo pozvati i maslinare koji su zainteresovani da sa “rezačima” sklope poslovne dogovore, a na licu mjesta će moći da se uvjere u način i kvalitet njihovog rada”, kazali su oni.

Dodaju da su tu aktivnost nazvali B2B busines to busines jer će njom povezati osobe koje vrše rezidbu sa maslinarima koji imaju potrebu za stručnjacima te vrste, dok će učenici imati priliku da steknu praktična iskustva.

Kako su objasnili iz Društva maslinara, za termin "pozrnica" odlučili su se jer označava lijep i human običaj na području Bara i Ulcinja, a odnosi se na to da vlasnici maslinjaka  nakon berbe siromašnim porodicama dozvoljavaju da uđu u njihove maslinjake i uberu ostatak plodova koje vlasnik nije uspio da ubere "masovnom" berbom.

Siromašne porodice, kažu starije generacije, na ovaj način mogle su da obezbjede i više ulja nego što im je potrebno za godinu dana.

“Nije nam poznato da na našim prostorima postoji sličan običaj pa smo samim nazivom htjeli da promovišemo humanost i ljudsku solidarnost posebno kada su u pitanju masline i maslinovo ulje”, zaključili su oni.

bar26maslina
Portal Analitika