Muzika

VIDEO: Pogledajte spot "Gole grudi" sa debitantskog albuma "Mikrokozme"

Poznata crnogorsku rok grupa "Mikrokozma" objavila je album prvijenac pred sam kraj 2015. godine za renomiranu hrvatsku kuću "Dallas Records", a sada se pojavio i prvi spot - za numeru "Gole grudi".
VIDEO: Pogledajte spot "Gole grudi" sa debitantskog albuma "Mikrokozme"
Portal AnalitikaIzvor

Na prvijencu "Mikrokozme" nalaze se pjesme s potpisom Enesa Zejnilovića i Nikole Tomića, a za produkciju se pobrinuo Stanislav Nikičević. U nekoliko pjesama provlače se prepoznatljivi uticaji ex-Yu i svjetske scene, ključni za njihov autorski izraz.

"Mikrokozmu" su 2011. godine u Podgorici osnovali gitarista Enes Zejnilović (Priština, 1987.), basista Nikola Tomić koji je i vokal (Bijelo Polje, 1977.) i bubnjar Stanislav Nikičević (Niš, 1966.).

- Sam naziv je izveden iz "Luče mikrokozme" vladike Petra II Petrovića Njegoša. A zašto? U periodu sazrijevanja mogu reći da mi je taj spjev spasio život. Naravno, ako život ne podrazumijeva količinu tečnosti i kostiju, već onaj duhovni i misleći. Suština naše inspiracije krije se u tome koliko se život sveo na borbu za zaradu, preživljavanje. Život u gradovima nas je otuđio od majke zemlje, pa čeljade nema svijest o tome da se krompir može zasaditi i ponovno izrasti, a krava, ako se pravilno brine o njoj, daje svakog dana mlijeko. Kao bend nemamo konkretan muzički uzor, a iskustva sviranja nas vode od grupe "Time" do "Šarla akrobate", te Hendriksa i "Talking Heads". Nas trojica ne samo da smo po godištu udaljeni, već smo i rođeni u različitima gradovima. E sad, što je učinilo da opstanemo kao grupa, to već moramo zahvaliti višim silama, ali i međuljudskom uvažavanju i sličnom estetskom doživljaju muzike - kazao je Nikola o inspiraciji za naziv grupe i njihove pjesme.

Prvi nastup imali su na White Field Jazz festivalu u Bijelom Polju, a nakon toga i na drugim sličnim događajima širom Crne Gore, u klubovima, ali i na pjesničkim večerima.

Pogledajte spot "Mikrokozme" za pjesmu "Gole grudi".

Portal Analitika