Društvo

Nastavljaju se radovi na izgradnji ogradnog zida Husein pašine džamije

Radovi na izgradnji obodnog kamenog zida i uređenju dvorišnog prostora Husein pašine džamije u Pljevljima nastaviće se tokom predstojeće građevinske sezone prema Akcionom planu koji je na jučerašnjoj sjednici usvojio Odbor za sanaciju Husein pašine džamije.
Nastavljaju se radovi na izgradnji ogradnog zida Husein pašine džamije
Portal AnalitikaIzvor

„Planom su precizno definisane aktivnosti, nosioci poslova i rokovi njihovog početka, a dinamika izvođenja radova uslovljena je obezbjeđenjem potrebnih finansijskih sredstava“, saopštio je nakon sjednice predsjednik Odbora Đorđije Džuverović.

U Odboru očekuju da će novac za nastavak radova obezbijediti sa nekoliko adresa: od Vlade Crne Gore, opštine Pljevlja, privrede, međunarodnih razvojnih agencija, zainteresovanih ambasada kao i od donacija građana i svih dobronamjernih ljudi. S tim u vezi Pismo o namjerama biće upućeno na brojne adrese kako bi se radovi, koji su djelimično izvedeni 2008. godine, nastavili već početkom aprila.

Sjednici odbora prisustvovao je predsjednik opštine Mirko Đačić sa saradnicima kao i predsjednik Odbora Islamske zajednice Muriz Muslić i članovi tog tijela.

„Manastir Svete Trojice, Husein pašina džamija i spomenik na Stražici su najznačajniji kulturno istorijski spomenici na teritoriji naše opštine i veoma je važno da svi oni blistaju punim sjajem. Manastir je već rekonstruisan, u toku su radovi na sanaciji spomenika na Stražici i u interesu lokalne uprave je da se što prije nastave i okončaju radovi  na izgradnji obodnog kamenog zida i uređenju dvorišta Husein pašine džamije. Opština Pljevlja će osim lobiranja i logističke podrške učestvovati dijelom i u obezbjeđenju sredstava potrebnih za završetak ovog posla“, kazao je predsjednik Đačić.

Rekonstrukcija Husein pašine džamije počela je 2006. godine uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika i tokom dvogodišnjih radova izvršena je  konstruktivna sanacija objekta, uz sanacione i konzervatorsko restauraterske radove na džamiji i šadrvanu kao i spoljašnjem uređenju. Izgrađena je i kamena zidana ograda dužine 77 metra sa demirima i drvenom kapijom. Preostali su poslovi na izgradnji oko 130 metara ogradnog zida, uređenje sjeveroistočnog ulaza i dvorišta ovog, po mnogima, najljepšeg i najznačajnijeg spomenika Islamske kulture na Balkanu.

Portal Analitika