Crna hronika

ZIKS: Član zagoričkog klana udario komandira

Pritvorenik Branko Vukanović, koji u policijskim evidencijama važi za pripadnika takozvanog Zagoričkog klana, saslušan je juče u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici zbog sumnje da je preksinoć, nakon kraćeg verbalnog sukoba, udario zatvorskog komandira u Istražnom zatvoru Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu.
ZIKS: Član zagoričkog klana udario komandira
Portal AnalitikaIzvor

Prema nezvaničnim saznanjima Dnevnih novina, Vukanović i komandir S.S. su od ranije u sukobu. Netrpeljivost između dvojice kulminirala je preksinoć, nakon što je Vukanović, koji se u pritvoru nalazi nakon incidenta sa interventnom jedinicom u klubu "Velvet",  navodno krenuo da se istušira. Međutim, komandir mu to nije dozvolio uz obrazloženje da je suviše kasno za kupanje.

Uslijedio je verbalni sukob između njih dvojice, koji je ubrzo prerastao u fizički obračun nakon što je Vukanović prvi udario komandira, a ovaj mu vratio. U sukob su se ubrzo uključili i ostali stražari, koji su pritekli u pomoć svom kolegi.

Navodno, tom prilikom Vukanović je dobio batine, koje su konstatovane tokom saslušanja kod tužioca, nakon što se pritvorenik požalio na prekoračenje ovlašćenja službenika ZIKS-a. Naime, nakon pritužbe pritvorenika da je brutalno pretučen tužilac Miroslav Turković je odmah pozvao vještaka medicinske struke, koji ga je pregledao i koji će se pisanim nalazom izjasniti o vrsti povrede koje je zadobio Vukanović. Navodno, pritvorenik po tijelu ima više vidnih podliva.

Prema navodima njegovog branioca advokata Branka Anđelića, njegov klijent se pred tužiocem branio ćutanjem, objašnjavajući da zbog brutalnog prebijanja od strane zatvorskih policajaca nije u psihičkom stanju da ispriča što se dogodilo.

"Nakon što je tužilac zahtijevao da mu Vukanović pokaže povrede, odmah je pozvan vještak sudske medicine koji će u pisanomnalazu opisati način i mehanizam nanošenja povreda. Iako nijesam stručan za vještačenje povreda, one su izgledale užasno, naročito kada se uzme u obzir da su ga tukli vezanog. Zato sam zahtijevao da ih tužilac detaljno opiše na osnovu ličnog zapažanja", kazao je Anđelić, koji je dodao da je njegov klijent tražio da se u ovo uključi i ombudsman. Prema nezvaničnim saznanjima DN tužilac će vjerovatno pokrenuti i izviđaj protiv zatvorskih službenika zbog sumnje da su prekoračili ovlašćenja.

Vukanović je uhapšen zajedno sa Vidojem i Radoslavom Stanišićem, Sašom Klikovac, Željkom Popovićem i Nikolom Markovićem 26. decembra prošle godine, nakon što su e sukobili sa pripadnicima Interventne jedinice policije u podgoričkom klubu "Velvet". Prema tadašnjim nezvaničnim informacijama pripadnici IJP upali u "Velvet", bacili suzavac i napali članove samozvanog zagoričkog klana, međutim policija je to demantovala, tvrdeći da su ih Zagoričani napali prilikom racije gađajući ih flašama, i da su morali da upotrijebe sredstva prinude

Pritvorenik pesnicom udario službenika

Povodom preksinoćnjeg incidenta sinoć se oglasila i uprava ZIKS-a, u čijem saopštenju se potvrđuje da je došlo do incidenta između pritvorenika i službenika obezbjeđenja i to, kako se navodi, tokom podjele terapije.

Iz ZIKS-a tvrde da je prilikom sukoba pritvorenik udario službenika stisnutom pesnicom.

"O navedenom incidentu obaviješteni su nadležni državni organi, kako bi preduzeli aktivnosti iz svoje nadležnosti. Nadležni u Istražnom zatvoru Podgorica, pokrenuli su i odgovarajući disciplinski postupak iz svoje nadležnosti", stoji u saopštenju.

Pronađena droga

Službenici ZIKS-a su juče tokom pretresa prostorija u kojima borave zatvorenici u B paviljonu KPD pronašli oko 10 grama droge. Kako DN nezvanično saznaju droga je pronađena u kupatilu i to u tuš-bateriji. Pronađena materija je poslata na vještačenje u Forenzički centar u Danilovgradu.

Portal Analitika