Sanirana najkritičnija klizišta u kanjonu Tare

Dva najkritičnija klizišta u kanjonu Tare, na putu od Mojkovca ka Pljevljima i Žabljaku, sanirana su i više ne predstavljaju opasnost po učesnike u saobraćaju, saopšteno je Pobjedi iz Državne direkcije za saobraćaj.
Sanirana najkritičnija klizišta u kanjonu Tare
Portal AnalitikaIzvor

Dio asfaltnog sloja, na nekoliko kraćih dionica, nije rekonstruisan zbog izrazito niskih temperatura, ali ta činjenica ne bi trebalo znatnije da utiče na bezbjednost. Adekvatna signalizacija, ipak, upozorava sve učesnike u saobraćaju na oprez.

Nadležni u Direkciji kažu da će i taj dio posla biti obavljen u roku od sedam do deset dana, pod uslovom da se stabilizuju vremenske (ne) prilike. Nešto je bolja situacija, što se meteoroloških uslova tiče, na gradilištima putne infrastrukture u središnjim i južnim dijelovima Crne Gore.

Nove treće trake

Bez obzira na okolnosti, sve kompanije pridržavaju se ugovornih obaveza i“drže u stalnoj privpravnosti” dovoljan broj radnika sa mehanizacijom neophodnom za brzo aktiviranje svih raspoloživih kapaciteta. Tako je i na putu od Danilovgrada ka Nikšiću, na velikom klizištu u mjestu Frutak. Plan je da sve bude završeno za četrdestak dana i, za sada, nema najava prolongiranja utvrđenih rokova, mada se naknadno ispostavilo da je potrebno uraditi znatno više od primarno projektovanih poslova.

Kompletna rekonstrukcija dionice od Kokota do Kamenice, na putu Podgorica- Cetinje, odvija se, takođe po planu; od Barutane do Industrijske zone biće izgrađena treća traka od oko kilometer dužine. To znači, biće dobijeno više od pet kilometara potpuno novog puta, a od Kamenice do Dobrske Župe zamjenjuju se asfaltni slojevi, saniraju kosine, a treća traka, s obje strane, biće izgrađena u mjestu Gospoština. Na svim dionicama zamjenjuju najveći dio ivičnjaka i habajući dio asfaltne podloge, pa će se dobiti faktički nova magistralna dionica.

Širenje tunela

Tenderska procedura za rekonstrukciju tunela iznad Dobrskog Sela, u blizini Cetinja, privodi se kraju. Uskoro će biti poznat izvođač radova, ali u Direkciji upozoravaju da će se, zbog opsežnosti, posao odvijati etapno, kako bi, od početka do kraja turističke sezone, protok saobraćaja bio uobičajen, bez izmjena režima i bilo kakvih zastoja. Prema projektu, tunel će biti proširen, gradiće i treću traku, postavljena je potpuno nova oplata i biće osvijetljen. Podrazumijeva se, postaviće i potpuno nove temeljne i habajuće asfaltne slojeve. Rekonstrukcija je počela i na dionici od Obzovice do Brajića. Specifičnim građevinskim zahvatima “izmještaju” se kritične tačke, odnosno najoštrije krivine, kojima se daje potpuno novi radijus, a “ulazi se” u brdo i do dvadeset metara.

Takođe, od prve treće trake, od Budve ka Stanišićima, planiran je početak izgradnje treće trake dužine 2,5 kilometara, a u samom gradu počelo je spajanje dva bulevara. Cilj je dobijanje velike raskrsnice sa četiri trake, a ona će doprinijeti rasterećenju saobraćaja posebno tokom turističke sezone.

Svi radovi odvijaju se kontinuirano, a kraći prekidi uzrokovani su niskim temperaturama, u jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim časovima.

Portal Analitika