Košarka

Statistika oslikala dominaciju Budućnost Volija u ABA ligi

Košarkaši Budućnost Volija imaju ubjedljivo najbolji timski indeks korisnosti u ABA ligi, sa 89 poena, ispred Crvene zvezde (83,4). Drugi su po efikasnosti, iza Mega Leksa, sa 77,3 poena po utakmici.
Statistika oslikala dominaciju Budućnost Volija u ABA ligi
Portal AnalitikaIzvor

Tim Luke Pavićevića, lider ABA lige sa tri pobjede prednosti u odnosu na najbliže rivale, drugi je po procentu šuta iz igre u regionalnom takmičenju, iza Crvene zvezde sa 46,6 procenata realizacije.

Istovremeno je i najbolji trojkaški tim, sa 33,6 procenta realizacije za tri poena i ubjedljivo najviše postignutih trojki po meču – 8,7! Budućnost Voli je druga u ligi, iza Partizana, po broju faulova nad njenim igračima (23,1 po utakmici), a prosjek se znatno povećao u posljednjim utakmicama, jer rivali sve agresivnije igraju protiv lidera lige.

Ono po čemu ekipa definitivno blista su asistencije, sa 18 po utakmici je ubjedljivo prva ispred Crvene zvezde i Cedevite. Crnogorski šampion je treći po broju ukradenih lopti po utakmici, iza Mega Leksa i Crvene zvezde, sa 7,76 po meču.

Efikasna igra sa mnogo asistencija i dobrim procentom šuta je učinila da se učinak u skoku ne osjeti na rezultatima ili plasmanu na tabeli. Budućnost Voli ima 32,4 skokova po utakmici, po čemu je tek deveta u ligi. Problem su posebno ofanzivni skokovi – sa 5,7 po meču je posljednja u ligi! Ali, kada se igra precizno, timski, sa fokusom na lake poene i nesebičnu igru, onda i nema prevelike potrebe za korekciju skokom, jer ni promašaji nijesu brojni. 

Krilni centar Budućnost Volija Tadija Dragićević prvi je strijelac ABA lige sa 16,3 poena po meču. Na 30. mjestu u ABA ligi je kapiten Suad Šehović sa 10,5 poena po meču. Centar Aleks Marić je deveti skakač u ligi sa 6,4 skokova po utakmici, a Omar Kuk očekivano prvi asistent, sa 6,7 asistencija po utakmici. Takođe je i drugi kradljivac lopti, sa 2,1 ukradenih po meču.

(ARENA, Pobjeda)

Portal Analitika