Politika

Sjutra nastavak rasprave o povjerenju Vladi

Crnogorski parlament završio je raspravu o povjerenju Vladi, a debata će biti nastavljena sjutra kada će poslanici o tome glasati.
Sjutra nastavak rasprave o povjerenju Vladi
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Premijer Milo Đukanović je, govoreći o rezultatima Vlade u prethodnom mandatu, kazao da je Crna Gora u prošloj godini ostvarila rast ekonomije od 4,3 odsto što predstavlja, kako je naveo, kontinuitet rasta u odnosu na prethodne dvije godine.

„Sve tri godine mandata ove Vlade karakteriše ekonomski rast što nije baš uobičajno ni u regionu, ni u Evropi, pogotovo ne na ovom nivou što smatra značajnim uspjehom“, poručio je Đukanović.

Govoreći o NATO integracijama, on je kazao da su uspjeli da Crnu Goru okrenu ka sistemu vrijednosti evroatlanske zajednice na kojem, kako je naveo Đukanović, danas počivaju najrazvijenija društva.

On, kako je kazao, ne misli da je uspjeh države što ulazi u NATO da bi se svrstala uz vojni blok, niti da će NATO dobiti kroz velike vojne potencijale Crne Gore. „Ali mislim da je jako važno i za nas, i za NATO da se širi evroatlanski sistem vrijednosti“.

„Svjestan sam da dobar dio crnogorskog parlamenta ne podržava NATO integracije, ali svjestan sam i da ćemo za koju godinu biti zahvalni što je Crna Gora stala na ovu stratešku magistralu“, naveo je Đukanović.

Lider Socijalističke narodne partije, Srđan Milić ocijenio je da je datum provjere povjerenja Vladi izbaran za danas, jer se čekala pozivnica Crnoj Gori za NATO.

„To vaše čekanje punopravne pozivnice za NATO je koštalo državu milijarde eura“, smatra Milić.

On je poručio da su Crnoj Gori neophodne promjene.

„Promjene koje ne smiju biti po sistemu -sve je isto samo njega nema kao premijera, već je promjena sistema i vrijednosti u tom sistemu više nego nužna“, rekao je Milić.

Milić je pozvao Krivokapića i Đukanovića da podijele sa građanima uspjehe koje je koaliciona Vlada postigla.

Odgovarajući na to pitanje, Đukanović je kazao da je u trogodišnjem mandatu Vlada državu dovela do NATO-a, kao i da su nastavili sa dinamičnim pregovorima sa Evropskom unijom (EU).

On je ukazao na to da je Crna Gora na kraju prošle godine dobila i do sada, kako je ocijenio, najafirmativniji Izvještaj EU sa stanovništa rezultata reformiskih napora.

Đukanović je naveo da je Vlada tokom ovog mandata započela realizaciju najkrupnijih razvojnih projekata u državi kao što je projekat auto-puta.

„Ovo su učinci koji mogu služiti na čast ovoj Vladi i svim njenim koalicionim partnerima. Bez obzira na epilog ove sjednice, treba ukazati na ono što je rezultat zajedničkog napora“, naveo je Đukanović.

On je ocijenio da su ih postignuti rezultati doveli do nepovjerenja jednog dijela parlamentarne opozicije, onog dijela koji, kako smatra Đukanović, ne dijeli te vrijednosti.

„Oni ne misle da Crna Gora treba da bude nezavisna, da treba da ide put NATO i evropske integracije. Permanento pokušavaju da nas optuže da je neuspješna i da djeluje neodgovnorno sa stanovnšta nacionalnih interesa. Ja mislim da ta ocjena nipošto ne može da stoji“, objasnio je Đukanović.

Nezavisni poslanik, Dritan Abazović, ocijenio je da je Crna Gora pozivnicu za NATO mogla dobiti ranije.

On je naveo da su 2009. godine Albanija i Hrvatska ušle u NATO, navodeći da te države nijesu institucionalo ispred Crne Gore.

„Znači mogli smo i ranije dobili pozivnicu. Mi našu pozivnicu dobijamo sa zakašnjenjem. Vi sa njom imate pravo da se pohvalite i mi koji smo dali skroman doprinos, ali taj kurs je mogao da se izabere mnogo ranije“, ocijenio je Abazović.

Šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije, Džavid Šabović, kazao je da ta stranka neće glasati za povjerenje Vladi.

„Vlada koja se pokušava održati političkom korupcijom, Vlada za koju njen premijer kaže da je globalni i istorijski presedan jer je čine predstavnici partije koja nije učestvovala na izborima“, naveo je on.

Prema njegovim riječima, Vlada je postavila pitanje svog povjerenja par mjeseci uoči izbora - ne da bi ga provjerila, „jasno je da ga nema pa čak i da skupi ili kupi 41 poslanika, već da bi rušila dijalog oko uslova za fer izbore koji su više puta podržali iz EU“.

Vlada, kako je dodao Šabović, destabilizuje državu da bi sačuvala vlast.

„Takva vlada nema niti može imati naše povjerenje“, poručio je Šabović.

Portal Analitika