Ostalo

F1: Vozači zahtijevaju zatvorene kokpite od 2017.

Asocijacija Gran pri vozača zahtijevala je da od 2017. godine u Formulu 1 budu uvedeni zatvoreni kokpite.
F1: Vozači zahtijevaju zatvorene kokpite od 2017.
Portal AnalitikaIzvor

Poslije smrti Žila Bjankija od posljedica nesreće koju je doživio tokom Velike nagrade Japana 2014. godine, povelo se pitanje veće zaštite vozača unutar bolide. Sve je intezivirano poslije još jedne nesreće, kada je Džastin Vilson izgubio život tokom trke Indikar serije, a konkretni potezi povučeni su posljednjih mjeseci.

Vozači su jednoglasni u ocjeni da im glave nisu dovoljno zaštićene u sadašnjim kokpitima i da bi to trebalo promijeniti kada na snagu stupe radikalna nova pravila najavljena za narednu sezonu. Najviše glasova dobio je prijedlog Mercedesa, koji podsjeća na orol koji ide oko glave vozača, ali im ne umanjuje vidljivost. 

Prvi čovjek Asocijacije Aleks Vurc rekao je da su prvi testovi koncepta bili ohrabrujući i da ne postoji razlog zašto bi uvođenje zatvorenog kokpita bilo na čekanju. 

“Istraživanja koja je uradila Svjetska automobilska federacija su bila temljena i dovela su do jasnog rješenja. Vozači smatraju da je pravo vrijeme da dodatna zaštita bude implementirana najkasnije 2017. godine”, istakao je Vurc. 

Vurc se nada da će dizajn zatvorenog kokpita najranije ove neđelje dobiti zeleno svijetlo na sastanku koji je zakazan za petak.

Portal Analitika