Politika

Partije da dostave odluku o visini članarine

Politički subjekti dužni su da do 31. januara dostave Agenciji za sprječavanje korupcije odluku o visini članarine za ovu godinu.
Partije da dostave odluku o visini članarine
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Agencija za sprječavanje korupcije podsjeća političke subjekte da su, shodno članu 12 stav 3 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, dužni da do 31. januara donesu Odluku o visini članarine za 2016. godinu i dostave je Agenciji (adresa Agencije je Rimski trg 46, Podgorica)“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, politički subjekti koji članarinu, kao izvor finansiranja, ne planiraju za ovu godinu, obavezni su da u propisanom roku usvoje odluku o neplaćanju članarine i o tome obavijeste Agenciju.

„Nepostupanje po članu 12 stav 3 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja povlači prekršajnu odgovornost“, poručili su iz Agencije.

Agencija je podsjetila Ministarstvo finansija, odnosno organ lokalne uprave nadležan za poslove finansija da su, shodno Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, dužni da do 31. januara donesu i objave na svojoj internet stranici Odluku o visini budžetskih sredstava koje pripadaju svakom pojedinačnom političkom subjektu u 2016. godini, u cilju finansiranja njihovog redovnog rada.

„Član 11 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisuje da budžetska sredstva za finansiranje redovnog rada političkih subjekata u Skupštini iznose 0,6 odsto planiranog tekućeg budžeta za godinu za koju se budžet donosi, dok za finansiranje redovnog rada političkih subjekata u skupštini opštine, Glavnog grada i Prijestonice iznose 1,1 odsto planiranog tekućeg budžeta“, kaže se u saopštenju.

Izuzetno, pojasnili su iz Agencije, za opštine čiji je budžet manji od pet miliona EUR, budžetska sredstva za finansiranje redovnog rada političkih subjekata u skupštini opštine iznose od 1,1 odsto do tri odsto planiranog tekućeg budžeta.

„Ta sredstva se, u visini od 20 odsto, raspodjeljuju u jednakim iznosima političkim subjektima u Skupštini, odnosno skupštinama opština, a ostalih 80 odsto sredstava, srazmjerno ukupnom broju poslaničkih, odnosno odborničkih mandata koja imaju u trenutku raspodjele“, kaže se u saopštenju.

Nepostupanje po članu 12 stav 5 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, dodaju iz Agencije, povlači prekršajnu odgovornost.

Portal Analitika