Politika

URA: Ne treba nam rekonstrukcija loše Vlade, nego prelazna vlada

Građanski pokret URA zauzeo je nedvosmislen stav da sadašnja loša i neodgovorna Vlada mora biti oborena, da bi nakon toga sljedeći korak bio dogovor o formiranju zajedničke vlade vlasti i opozicije koja bi bila zadužena za pripremu slobodnih izbora. To su dva koraka za prevazilaženje krize, tako da Građanski pokret URA neće pristati da plan Pozitivne Crne Gore zamagli namjeru te stranke, koja je dobila mandate da sruši ovu vlast, zapravo sačuva Vladu DPS-a - saopšteno je iz URA-e.
URA: Ne treba nam rekonstrukcija loše Vlade, nego prelazna vlada
Portal AnalitikaIzvor

Kako su saopštili, URA ne prihvata podršku postojećoj Vladi i njenu rekonstrukciju. Rješenje za koje se zalažu je da se zvanično utvrdi da ova Vlada nema većinu, pa da onda svi lideri parlamentarnih subjekata sjednu za sto i dogovore model prelazne vlade za organizovanje slobodnih izbora.

- Umjesto te opcije, po kojoj je predsjednik DPS-a samo jedan od ostalih čelnika stranaka koji pregovaraju o zajedničkoj vladi, Pozitivna želi da mu omogući da u pregovorima učestvuje iz pozicije premijera koji ima većinu. Podrška ovoj Vladi, koja je odgovorna za zloupotrebu državnih resursa, je nedopustiva za bilo koju opozicionu stranku. S obzirom da je jedan od koalicionih partnera vladajuće koalicije otkazao povjerenje Vladi, bilo bi potpuno jasno da bi njegovo nadomješćivanje iz redova opozicije značilo očiglednu političku korupciju koja potpuno obesmišljava glasanje na izborima – ističu iz URA-e.

Oni napominju da ova koaliciona vlast ima sve zasluge za ugrožavanje i poništavanje slobodne izborne volje građana Crne Gore i za nesmetan razvoj organizovanog kriminala i korupcije. Prema njihovim riječima, biti privezak u takvoj strukturi je neprihvatljivo za Građanski pokret URA. 

- Unaprijed saopštavamo da smo isključivo motivisani brigom za fer rješenje aktuelne krize i oporavak Crne Gore, pa samim tim ne tražimo bilo kakve funkcije za URA u prelaznoj vladi. Građanski pokret URA se već duže zalaže za formiranje zajedničke vlade vlasti i opozicije koja bi organizovala slobodne izbore. Zbog toga smo, zajedno sa partnerima iz opozicije, i inicirali parlamentarni dijalog čiji je cilj prevazilaženje nepovjerenja izraslog iz beskrupulozne prakse DPS-a i sadašnje vlade da kupuje glasove, što je potvrđeno i sudskim presudama. Za prevazilaženje političke krize treba težiti maksimalno mogućem društvenom konsenzusu. Nakon slobodnih i fer izbora novi sastav parlamenta i nova Vlada treba na demokratski način da odluče o članstvu Crne Gore u NATO-u, nakon ratifikacije poziva od strane 28 zemalja članica saveza. Do tada prelazna vlada za organizovanje izbora mora da nastavi da ispunjava međunarodne obaveze, preuzete na planu evropskih i euroatlantskih integracija – zaključuju se u saopštenju URA-e.

Portal Analitika