Društvo

NVO Breznica: Nastavlja se enormno aerozagađenje i agonija građana Pljevalja

Pljevljaci i dalje udišu najlošiji vazduh u Evropi i Pljevlja su prema zvanično najzagađeniji grad Evrope, navode iz Ekološkog društva "Breznica".
NVO Breznica: Nastavlja se enormno aerozagađenje i agonija građana Pljevalja
Portal AnalitikaIzvor

- I dalje se bilježe prekoračenja PM10 i PM 2,5 čestica, SO2, NOX-a u vazduhu. Tako smo juče u 22 časa imali koncentracije PM10 od 782,6 μg/ m3, što je više od petnaest i po puta, ili 1.560% više od maksimalno dozvoljene granice, dok je koncentracija SO2 u 21 čas bila 374,4. Zakonske granice su odavno u konstantnom prekoračenju, a niko od nadležnih ne reaguje. Nivo benzoapirena bio je u prekoračenju i u decembru 2015. godine dvadeset puta preko dozvoljenih graničnih vrijednosti - ističu iz ove pljevaljske nevladine organizacije.

Oni podsjećaju da Svjetska zdravstvena organizacija smatra vazduh nečistim ako je koncetracija ovih čestica iznad 25 μg/m3 duže od 24 sata.

- Nije nam namjera da se uveća ili umanji značaj ovih ekoloških incidenata - udesa, niti da se opravda, a pogotovo nije da se koristi u svrhe lične promocije, ali se ne može ni ignorisati. Ovo je hronični problem koji traje onoliko dugo... U našoj zemlji, na žalost, životna sredina je ekonomska kategorija, stalno smo između budžeta i realizacije, i sistemi zaštite životne sredine su uvjek, na žalost, po prioritetu, u sjenci svakodnevnih "velikih" ulaganja u redovna održavanja i remonte... Želja nam je da ukažemo na važnost toga da političke partije, nevladine organizacije - a uvidom u validne podatke, prije svega mislimo na koncetracije PM2.5 čestica - i medicinski stručnjaci, zdravstvene organizacije, stručnjaci iz oblasti zaštite životne sredine treba da reaguju na ovakve stvari, jer bi oni zapravo trebalo da budu od pomoći onima koji rade u lokalnim i državnim organima, kao i da bi se uz njihovo aktivnije učešće operativnije sprovela kontrola... Niko nije našao za potrebu da građane Pljevalja obavijesti i upozori, da je zagađenje enormno povećano i da postoji opsanost ozbiljnog narušavanje njihovog zdravlja. Famozni plan kvaliteta vazduha za opštinu Pljevlja koje je donijelo Ministarstvo održivog razvoja i turizma u februaru 2013. je mrtvo slovo na papiru jer od njegovog donošenja do danas, a danas ni jedna mjera iz tog dokumenta nije realizovana - zaključuju iz NVO Breznica.

Portal Analitika