Politika

Rasprava o povjerenju Vladi: DPS i SDP razmijenili žestoke optužbe

Skupština Crne Gore počela je nešto prije 13 časova raspravu o povjerenju Vladi. Čitav tok sjednice obilježile su žestoke optužbe između DPS-a i SDP-a. Predsjednik Vlade Milo Đukanović rekao je da nakon glasanja o Vladi više neće biti mjesta za uloge onih koji su navikli da istovremeno budu i vlast i opozicija. Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić odgovorio mu je da Vlada traži poslušnike, a ne slobodne poslanike. Rasprava je završena oko 18 časova i biće nastavljena sjutra.
Rasprava o povjerenju Vladi: DPS i SDP razmijenili žestoke optužbe
Portal AnalitikaIzvor

Premijer Milo Đukanović je kazao da je od predsjedničkih izbora 2013. godine vidljiv poremećaj u funkcionisanju vladajuće koalicije Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP). Kako je rekao, posljedice nesuglasica između partnera na vlasti nosile su rizik da ugroze vitalne državne interese .

- Nesuglasice su se prevashodno ogledale u odlaganju ili otkazivanju jednog broja izvjesno usaglašenih investicionih aranžmana. Logično, to je značilo gubitak više stotina radnih mjesta u turizmu, a da i ne pričamo o tome koliko je teško naći investitore - istakao je premijer.

Prema njegovim riječima, kriza u vladajućoj koaliciji odrazila se i na funkcionisanje političkog sistema u državi, koji je, kako je kazao, do 2012. bio najstabilniji u regionu jer nije bilo raskola partija i političkih transfera. 

- Nijedna od opozicionih partija tokom ovog mandata parlamenta nije prošla bez unutrašnjih konflikata, dioba i gubitka jednog broja poslaničkih mandata dobijenih na izborima 2012. godine. Došlo je i do podjele SDP-a, stranke u vladajućoj koalicji. Te diobe su učinile i da partije koje nijesu učestvovale na izborima dobiju parlamentarni status. Sav taj nered, a prevashodno nejedninstvo vladajuće koalicije, omogućilo je da u parlamentu prohodnost brojnih rješenja nekonzistentna ili suprotna duhu našeg sistema - rekao je premijer.

Đukanović je rekao da je mnogo puta govorio da takvo funkcionisanje vlasti toleriše samo zbog iščekivanja pozivnice za NATO.

Izgledalo je da je jedini nepovoljni scenario koji bi osujetio ovaj najvažniji uspjeh Crne Gore od obnove nezavisnost, izazivanje političke nestabilnosti, rekao je on, navodeći da je 2015. godina bila uspješna ne samo po dobijanju pozivnice za NATO, već i zbog otvaranja pregovaračkih poglavlja, početka izgradnje autoputa i pregovora sa EU.

Đukanović je rekao da provjera povjerenja Vladi ne može ugroziti demokratske procese društva. Kako je podvukao, lansirane i iskonstruisane medijske optužbe da je to potez koji će ugroziti započeti politički dijalog su tendiciozne i izmišljenje ocjene.

- Još nijesam čuo ocjenu zašto bi imali tajni motiv za pokretanje povjerenja Vladi. To je neodgovorna galama partija kojima ne odgovara raščišćavanje političke magle. Jasno je da nakon ove sjednice neće imati mjesta za uloge oni koji su se navikli da istovremeno budu i vlast i opozicija. Preciznije, da budu vlast zbog svih pogodnosti koje im taj status donosi i istovremeno nevješto prikrivena podrška svima koji tu vlast podrivaju - poručio je on.

„Nemamo plan B“

Odgovarajući na komentare opozicije, Đukanović je kazao da ne vidi razlog za zebnju da će se nakon glasanja o povjerenju, promijeniti uslovi u Crnoj Gori, jer je kako kaže Crna Gora bezbjednosno i politički stabilna i to, kako kaže, ne može biti dovedeno u pitanja glasanjem o Vladi.

On je saopštio i da je inicijativa pokrenuta iz moralne i političke odgovornosi kao odgovor na kritike da Vlada nema legitimitet.

"Provjerićemo ovdje da li Vlada ima legitimitet... Nemamo plan B, ozbiljni smo ljudi želimo da provjerimo legitimitet Vlade", kazao je Đukanović i poručio da je nakon toga cilj da se stvore uslove za slodobno izjašnjavanje građana na izborima i da se nastavi sa ekonomskim razvojem.

Simović: SDP gubi šansu za ucjenjivanje DPS-a

Šef kluba poslanika DPS-a Milutin Simović, rekao je da je inicijativa o povjerenju Vladi izazvala različite reakcije, navodeći kako smo bili svjedoci otvorenih osporavanja legitimiteta Vlade iz opzicije, ali iz redova jednog koaliconog partnera

- Jasni su razlozi aktuelne političke graje. Gubi se šansa i pozicija da se ucjenjuje veći koalicioni partner, gubi se vječiti monopol jezička na vagi. Svaki stav i odluka koja ne odgovara ovakvoj potrebi, poziciji SDP-a i njenim partnerima predstavlja se kao korupcija. Kada SDP naglavačke promijeni svoj politički stav u odnosu na koalicioni program, i kad to izaziva političku nestabilnost, onda to nije korupcija - rekao je Simović i dodao da politički dijalog nema alternativu i da ne zavisi od bilo kog pojedinca.

Lekić: Plan Pozitivne izazov za Vladu

Lider Demosa Miodrag Lekić rekao je da očekuje izglasavanje nepovjerenja Vladi. Prema njegovim riječima, to nije toliko bitno koliko je važno da li ćemo i kako izaći iz duboke političke krize u kojoj se nalazi zemlja.

On je rekao da Đukanović ima „nevjerovatnu moć lakiranja crnogorske stvarnosti“ i dodao da je Pozitivna Crna Gora Planom za prevazilaženje političke krize dala izazov Vladi.

Damjanović: Vlada više nema legitimitet

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksandar Damjanović rekao je da je jasno daje ova Vlada zaokružila svoj rad i da više nema svoj legitimitet.

- Idealno vrijeme je da se nakon izglasavanja o nepovjerenju Vlade ide ka stvaranju tehničke vlade - kazao je Damjanović.

On je dodao da je tačna Đukanovićeva konstatacija da u parlamentu sjede poslanici koji mandat nijesu dobili na izborima, podsjećajući da i u Vladi sjede predstavnici partija koji svoj legitimitet nijesu ostvarili na izborima.

Krivokapić: Ova Vlada traži poslušnike, a ne poslanike

Predsjednik parlamenta i SDP-a Ranko Krivokapić rekao je da Vlada Mila Đukanovića traži podjelu parlamenta i da ne želi da poslanici glasaju kao slobodni ljudi.

- Oni traže poslušnike, a ne poslanike – poručio je Krivokapić i rekao da zastave Crne Gore i NATO-a ne mogu služiti za pokrivanje krađa na izborima.

Krivokapić je rekao da je misija svake dobre politike "da vaše ideje pobjeđuju".

- Najbolje je kad pobijede kod vaših progonitelja, koji su vas proganjali, ćerali, neke i po neke i istjeerali. I SDP je imao tu istorijsku privilegiju, da oni koji su ih proganjali prihvate njihove ideje", rekao je Krivokapić, podsjećajući da je pobijedila ideja nezavisne Crne Gore, osnivačkog akta njegove partije.

Pobijedila je, kako je dodao, i ideja građanske Crne Gore i NATO-a, a da je poražena ideja onih koji su sa Slobodanom Miloševićem krenuli u rat.

"Dobili su priliku da budu pobjednici. Bojim se da priliku nijesu iskoristili. Reći ću i kako. Ozbiljan čovjek mora da misli i što mu kažu neprijatelji, i dvije rečenice mene prate u ovoj borni za građansku Crnu Goru. Jedna je ona koju sam čuo od Havijera Solane kad me je ubjeđivao da podržimo Beogradski sporazum, s argumentacijom koja bila sljedeća: „Mali ste, i kao takvi nemate snage za demokratiju, postaćete autokratija“. I druga, takođe, protivnika na referendumu za nezavisnost: 'Pravite privatnu, a ne nezavisnu državu'", rekao je Krivokapić.

Predsjednik Skupštine je kazao da neki još uvijek sanjaju jedinstvo vlasti i da ga možda dobiju na šest mjeseci, ali da će nakon toga izgubiti mnogo više.

On je rekao da će kada svi odu on biti tu da brani sva Đukanovićeva dostignuća.

- Biću posljednji koji će odustati da branim ono što ste stvorili gospodine Đukanoviću. Kada svi odu ja ću bit tu da branim Vaša dostignuća. Ovoj Crnoj Gori treba ime Mila Đukanovića, ali koji nije ugrožen od Mila Đukanovića. Onog Mila Đukanovića koji je donio istorijske stvari Crnoj Gori, a koga ugrožava ovaj Milo Đukanović. To je moja državna dužnost, a ne lična. A Vi idete u besmisao", istakao je predsjednik SDP-a.

Pajović: Naš Plan spaja Crnu Goru i može da pomogne interesima države

Naš Plan za izlazak iz političke krize je plan koji spaja Crnu Goru i koji može da pomogne interesima ove države – poručio je predsjednik Pozitivne Darko Pajović.

- Ovaj naš plan jeste ponuda, a ne ucjena i voljeli bi da na njega dobijemo odgovore i od članica vladajuće koalicije i od kolega iz opozicije – rekao je on.

Pajović je kazao da postoje tri scenarija u slučaju pada Vlade.

- Jedna mogućnost je da nam slijedie izbori za 90 dana. Druga je parcijalna prelazna vlada gdje ćemo da se tjeramo još, a Pozitivna se ne zalaže za to rješenje. Treća stavka koju niko ne želi je uključenje međunarodnog faktora – pojasnio je Pajović i dodao da njegovu stranku zanimaju promjene na bolje, te da se one mogu ostvariti samo ako se obezbijede jednaki uslovi za sve u izbornom procesu. 

Ljerka Dragičević iz Hrvatske građanske inicijative (HGI) je kazala da ne sumnja da će Vlada dobiti podršku u parlamentu, zbog dobijanja NATO pozivnice.

"Kao aktivni učesnik u Vladi, HGI će ostati dosljedna svojoj davno zacrtanoj politici opšteg napretka", rekla je ona.

Predsjednik Liberalne partije (LP), Andrija Popović, rekao je da politička kriza mora doživjeti vrhunac.

"Ulična demokratija i nasilje nikad nikome ništa dobro nijesu donijele", rekao je Popović.

Portal Analitika