Ostalo

Šok za IAAF – Adidas raskida ugovor

Adidas, najveći sponzor Međunarodne atletske federacije, odlučilo je da prekine saradnju sa tom organizacijom četiri godine prije isteka ugovora.
Šok za IAAF – Adidas raskida ugovor
Portal AnalitikaIzvor

Gigant u proizvodnji sportske opreme je, prema saznanjima koje ima BBC, takvu odluku donio zbog skandala koji je potresa IAAF. Na taj način, vladajuće tijelo svjetske atletike će ostati bez nekoliko desetina miliona eura, a sigurno će biti i veliki udarac za predsjednika tog tijela Sebastijana Koa.

Ni Adidas, ni IAAF, nisu željeli da komentarišu informacije koje ima BBC. 

Adidas je navodno još u novembru obavijestio IAAF o želji da raskine ugovor kada su se pojavile informacije o rasprostranjenom doping u Rusiji, sponzorisanom od strane države. Izvještaj o dopingu ruskih atletičara sastavila je nezavisna komisija koju je odredila Svjetska antidoping agencija. 

Ranije ovog mjeseca objavljen je drugi izvještaj u kojem je za korupciju optužen bivši predsjednik IAAF Lamin Dijak. To je bila kap koja je prelila čašu, pošto je samo nekoliko dana kasnije Adidas odlučio da prekine sve veze sa IAAF. 

Vjeruje se da njemačka kompanija smatra da optužbe za doping krše ugovor koji imaju sa IAAF. Adidas je ugovor sa IAAF potpisao 2008. godine na 11 godine, a u to vrijeme se vjerovalo da je vrijedan 33 miliona dolara. Međutim, BBC prenosi da je ugovor vrjedniji i da IAAF od Adidasa dobija novac i proizvode od osam miliona dolara godišnje. 

To znači da će IAAF u slučaju raskida ugovora ostati bez više od 30 miliona dolara. Za sada nema informacija da li bi vladajuće tielo svjetske atletike moglo da odvede Adidas na sud, ali je jasno da se advokati njemačke kompanije spremaju i za takav scenario. 

Adidas je, inače, prije nekoliko mjeseci odlučio da ostane sponzor Svjetske fudbalske federacije, uprkos skandalu koji potresa tu organizaciju. Njemački gigant je izrazio nezadovoljstvo dešavanjima, ali to nije bilo dovoljno za prekid sponzorstva.

Portal Analitika