Društvo

Baković: Tražim imena svih policajaca koji su tukli Martinovića

Policijski izvještaj o torturi nad Podgoričaninom Miloradom Martinovićem, nakon prekida javnih okupljanja građana u Podgorici zbog narušavanja javnog reda i mira u oktobru prošle godine, stigao je u instituciju ombudsmana Šućka Bakovića, ali on nije zadovoljan dosadašnjim rezultatima Uprave policije na identifikovanju policijskih službenika koji su u tome učestvovali. Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore kazao je u intervjuu za Pobjedu da očekuje da će se ovaj slučaj rasvijetliti do kraja.
Baković: Tražim imena svih policajaca koji su tukli Martinovića
Portal AnalitikaIzvor

Baković je istakao da je u 2015. godini u Crnoj Gori, generalno posmatrano, postignut određeni napredak u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava i da je unaprijeđen zakonodavni okvir, ali da se stanje još ne može ocijeniti zadovoljavajućim. Najugroženije su, kako je precizirao, marginalizovane grupe, prije svih Romi, osobe sa invaliditetom i LGBT zajednica.

POBJEDA: Krajem prošle godine utvrdili ste da je grupa pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice 24. oktobra, nakon nasilnih protesta Demokratskog fronta, primijenila prekomjernu silu nad predsjednikom Bokserske federacije Miloradom Martinovićem, koja predstavlja torturu, nakon čega ste uputili preporuku. Stigao Vam je dogovor iz Uprave policije, što kažu?

BAKOVIĆ: Prošle sedmice dobili smo izvještaj Uprave policije u kojem je navedeno da u saradnji sa nadležnim državnim tužilaštvom, koje rukovodi izviđajem, još rade na identifikaciji osoba koje su učestvovale u zlostavljanju-torturi Martinovića kritične noći i da je postupak izviđaja u završnoj fazi, biće okončan u najskorije vrijeme. Za sada su poznata samo dvojica osumnjičenih policijskih službenika protiv kojih je pokrenut krivični postupak i o tome je javnost informisana. Nijesu nam dostavili nijedno novo ime, ali očekujemo da će ih biti. U mišljenju sa preporukom naveli smo da je na mjestu događaja bilo oko 35 policajaca od kojih 13-14 oko Martinovića. Jedan ga je svom snagom tukao palicom, dok su ostali posmatrali, a potom su mu naizmjenično prilazili udarajući ga palicama i šutirajući ga nogama. Očekujem da će svi učesnici biti identifikovani i da će se pokrenuti krivični postupak protiv njih. Istrajaćemo u zahtjevu da se naša preporuka ispoštuje. U slučaju nepostupanja po preporuci stoje nam raspolaganju tri mogućnosti - da se o tome izvijesti viši organ, odnosno Vlada Crne Gore, druga je da se sačini poseban izvještaj i dostavi crnogorskom parlamentu i treća da se obavijeste mediji, koji su naš značajan saveznik u zaštiti za ljudska prava. Nema razloga da se ne otkriju i drugi učesnici u torturi. Zakonska obaveza je Uprave policije i nadležnog tužilaštva da sprovedu efikasnu i djelotvornu istragu. Želim da vjerujem da će ovi organi izvršiti svoju zakonsku obavezu i da u njihovom radu neće biti opstrukcije. Neefikasnost i opstrukcija vode nekažnjivosti, a to nije dobro ni za građane ni za državu, jer one ugrožavaju vladavinu prava. Učinioci moraju biti privedeni pravdi.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika