Politika

Zlatko Vujović: Pozitivna „diže cijenu“ sebi i zagovara rekonstrukciju Vlade

Politički analitičar Zlatko Vujović ocijenio je za Pobjedu da je ovom platformom Pozitivna Crna Gora legitimisala proces otvaranja pregovora za rekonstrukciju Vlade, koja bi podrazumijevala njen ulazak, a moguće i drugih političkih partija
Zlatko Vujović: Pozitivna „diže cijenu“ sebi i zagovara rekonstrukciju Vlade
Portal AnalitikaIzvor

U isto vrijeme ona je napravila manevar sa ciljem smanjivanja pritiska pod kojim se nalazi. Takođe, ovim potezom „diže cijenu“ sebi, te pokušava da preuzme inicijativu od samog Đukanovića. Stiče se utisak da ili nijesu bili zadovoljni konsultacijama sa DPS-om, odnosno „ponudom“, ukoliko ih je bilo, ili nijesu mogli da proguraju takav program na organima partije, te su se stoga opredijelili za pristup „korak po korak“, umjesto direktne „blanko“ podrške Vladi - izjavio je Vujović.

On ocjenjuje da je prijedlog Pozitivne jedna vrsta rekonstrukcije Vlade, koja bi postala „tehnička“, ali ipak pod dominacijom DPS-a. - To ne bi bila vlada u kojoj bi SDP i opozicija moguće imale većinu, već ipak format u kome bi neke partije samo participirale. Ukoliko ovu ponudu DPS prihvati, onda odgovornost za neprihvatanje se prenosi na opoziciju. No, sama ponuda, makar ono što je saopšteno ima dosta nepoznanica, te treba sačekati da se vidi što ona tačno znači. Ovim potezom, te eventualnom rekonstrukcijom Vlade, ulaskom nekih opozicionih partija, a ostankom SDP-ovog ministra Konjevića, bi se faktički stvorila jedna vrsta tehničke vlade - kaže sagovornik Pobjede. Stoga, on smatra da je Pozitivna za sebe napravila dobar manevar, koji će smanjiti pritisak, povećati koalicioni kapacitet, te svakako proširiti manevarski prostor za njeno dalje političko djelovanje. - Ovim potezom Pozitivna se pokušava nametnuti kao „treći pristup“, što je sada bilo rezervisano za SDP, a ako to ne prođe otvoren joj je prolaz u Vladu. No, i drugi akteri su imali nepredvidljive poteze, pa treba sačekati da vidimo kako će reagovati DPS, SDP i opozicione partije - zaključuje Vujović.

Pobjeda

Portal Analitika