Politika

PAJOVIĆ: Opoziciji ministarska mjesta da bi se spriječile izborne zloupotrebe

Glavni odbor (GO) Pozitivne Crne Gore usvojio je na večerašnjoj sjednici Plan za prevazilaženje političke krize, koji će biti upućen Vladi i opoziciji - saopštio je lider te partije Darko Pajović. Planom se zahtijeva Vlada otvorena za parlamentarnu opoziciju, kako bi se kroz učešće u radu ministarstava kontrolisali novčani tokovi, zapošljavanje i socijalna davanja, a sve sa ciljem obezbjeđivanja uslova za fer izbore bez zloupotreba državnih resursa. Pajović je rekao da će se Pozitivna izjasniti o povjerenju Vladi kada dobije odgovore ostalih partija na ponuđeni Plan.
PAJOVIĆ: Opoziciji ministarska mjesta da bi se spriječile izborne zloupotrebe
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je nakon sjednice GO kazao da su uslovi iz Plana namijenjeni i Vladi i opoziciji i da je u pitanju, kako je rekao, ponuda u kojoj ne postoji nijedan gubitnik, a da dobitnik može biti samo država. Prema njegovim riječima, ne radi se o tome da li će Pozitivna izdati vlast ili opoziciju, već joj je jedino bitno da ne izda interese države i građana. Pajović zahtijeva da se mjere iz Plana sprovedu najkasnije u roku od 90 dana.

„Tražimo vladu koja je otvorena za sve stranke u parlamentu, uključujući i one koje su za NATO integracije i one koje nijesu. Tražimo i za one stranke koje su stekle svoj status na parlamentarnim izborima 2012. godine, ali i one koje nijesu. Tražićemo mjesta koja nam omogućavaju da se kontrolišu finasijski tokovi, procesi zapošljavanja, socijalna davanja i birački spiskovi. Tražimo političku stabilnost za prevazileženje krize, ali i nesmetan nastavak evroatlantskih integracija što je strateško opredjeljenje Crne Gore“, istakao je Pajović.

Kako je objasnio Plan za prevazilaženje političke krize sadrži tri komponente, a podržala su ga 53 člana GO, dok su dva bila uzdržana (Mira Asanović i Slavko Radonjić).

Pajović je kazao da Plan predviđa i formiranje privremenih skupštinskih odbora za medije, koji bi pratili njihovo izvještavanje tokom izbora i da zahtijeva nastavak političkog dijaloga.

Pozitivna traži i implementaciju izbornog zakonodavstva sa akcentom na omogućavanje članovima DIK-a, Agencije za antikorupciju i DRI-ja, da u punom kapacitetu obavljaju svoje zakonske nadležnosti.

Prema njegovim riječima, prioritet u radu Vlade mora biti neselektivna i efikasna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

dp123

U tom pravcu, dodaje on, dužno je da u roku ne dužem od 15 dana bude realizovan proces postavljanja rukovodioca policijskog odjeljenja.

Pajović je dalje rekao da se Planom zahtijeva i da službenici i funkcioneri Vlade i ostalih državnih organa protiv kojih je pokrenuta istraga ili postupak za korupciju, ne mogu obavljati funkciju do pravosnažne presude, podvlačeći da se mora osnažiti institucija VDT-a.

„Za ovo tražimo podršku svih i ovo je najbezbolniji način da prevaziđemo krizu u kojoj se nalazi Crna Gora“, poručio je predsjednik Pozitivne.

Upitan da li je o Planu razgovarao sa nekom od stranaka, Pajović je rekao da još uvijek nije i da će Plan svima biti poslat večeras.

„Ne bježimo od dijaloga, moguće su razne kombinatorike. Svjesni smo da ovu ponudu mogu da prihvate svi, samo neki ili samo vlast“, istakao je on.

Na pitanje da li bi njegova partija davanjem podrške Vladi iznevjerila birače, Pajović je odgovorio da Vlada nema podršku Pozitivne dok se ne raspravi o nekim stvarima, te da je rano za priču koga bi razočarali, a koga ne.

„Mogu da iznevjerim vlast, mogu i opoziciju, ali meni je bitno da ne iznevjerim ljude koji stoje iza mene i koji su u prethodnih mjesec dana pretrpjeli medijsku torturu i vjerovali meni, a ne medijima. To je stranačka odluku i nju neće donositi Darko Pajović i četiri poslanika“, zaključio je lider Pozitivne

N.D.

Foto: I. Božović

Portal Analitika