Politika

Završen protest DF-a: Ako Vlada dobije povjerenje, SDP i opozicija da napuste Skupštinu!

Nekoliko stotina ljudi okupilo se večeras ispred Skupštine na protestu koji organizuje Demokratski front. Lideri DF-a poručili su opozicionim poslanicima, koji neće glasati za povjerenje Vladi, da im se pridruže u vaninsitucionalnoj borbi. Takođe, pozvali su lidera SDP-a Ranka Krivokapića da napušti parlament i pridruži im se. Večeras je organizovana i "narodna skupština" na kojoj su prisutni izglasali nepovjerenje Vladi i podržali inicijativu da sve opozicione partije dogovore napuštanje parlamenta. Protest je protekao bez incidenata, a novi je zakazan za sjutra.
Završen protest DF-a: Ako Vlada dobije povjerenje, SDP i opozicija da napuste Skupštinu!
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Razlog organizovanja protesta, kako su saopštili iz DF-a, jeste namjera Pozitivne Crne Gore da da podršku Vladi Mila Đukanovića na sjutrašnjem glasanju o povjerenju Vladi u Skupštini.

Večeras se takođe održava i sjednica GO Pozitivne CG, na kojoj će ta partija prema najavama njenog rukovodstva, uz određene uslove, podržati Vladu premijera Đukanovića.

Potpredsjednik PZP-a Branko Radulović kazao je da su noćas okupljeni svi delegati. Istakao je da ova Skupština nema legitimitet i da se "pretvorila u mjesto pljačke".

U rukama svi okupljeni građani drže kartone crvene i zelene boje, a prisutni su i nezavisni poslanici Mladen BojanićNovica Stanić i Obrad Gojković.

Gojković je rekao da se proteklih mjeseci povećava korupcija i da će “morati da odgovaraju kad dođe sloboda”.

Poslanik DF-a Janko Vučinić rekao da je “ovo prava Skupština, a ne ona odnarođena”. "Mafijaška vlada sjutra mora pasti" rekao je Vučinić.

Poručio je Pajoviću da “laže kao pas da je DF destruktivan i da može nauditi Crnoj Gori. DF hoće samo fer izbore”.

Lider DNP-a ičlan predsjedništva DF-a Milan Knežević je istakao da su okupljeni pokazali “snagu dostojnu predaka”.milan

- Mi smo noćna mora režima i nema im teže slike večeras nego što se vijore crnogorska i srpska zastava i da nas niko ne može podijeliti - rekao je Knežević.

"Mi smo suočeni sa grotesknom situacijom kako će glasati Darko Pajović i njegovi poslanici. Ukoliko Pajović i njegovi poslanici budu glasali za povjerenje Vladi, to će biti još jedna krađa i nastavak afere “Snimak”. Sve kolege iz opozicije onda treba da napuste Skupštinu i pridruže nam se da zaštitimo ustav".

Poručio je šefu parlamenta Ranku Krivokapiću da ako Vlada dobije povjerenje on treba da napusti Skupštinu i da im se pridruži - ,,Ako ostaneš u Skupštini, gori si od Đukanovića - poručio je Knežević.

Lider NOVE i član predsjedništva DF-a Andrija Mandić je rekao da će“svaka nova parlamentarna većina biti rezultat korupcije i dogovor švercera droge, oružja i kriminalnih bandi”. “Krizu u Crnoj Gori treba da riješimo mi, a ne da obijamo pragove ambasada i čekamo što će da poruče iz Evropskog parlamenta. Trebaju nam pravični izbori, a mi imamo krađe i lopovski režim. U Skupštini ne možemo postići dogovor. Oni koji su prevareni u Radnoj grupi pozivamo da nam se pridruže”, kazao je Mandić i pozvao da izdrže i da obore Vladu. 

Potom je uslijedilo usvajanje dva dokumenta i glasanje prisutnih građana. Prisutni su usvojili dokument kojim pozivaju svu opoziciju da im se pridruži u vaninstitucionalnoj borbi. Simboličnim dizanjem crvenih kartona izglasali su nepovjerenje Vladi, čime je večerašnji protest okončan.

B.K. - A.P.

dfdf9dfdf7dfdf8medo24tribina24df24
Portal Analitika