Abiznis

U toku konkurs za dodjelu godišnjih nagrada Privredne komore

Privredna komora Crne Gore će ove godine, obilježavajući svoj dan, 21. april, 47. put uručiti nagrade najuspješnijim kompanijama i pojedincima koji ličnim, organizacionim i upravljačkim kvalitetima jačaju nacionalnu ekonomiju.
U toku konkurs za dodjelu godišnjih nagrada Privredne komore
Portal AnalitikaIzvor

Nagrada predstavlja valorizaciju poslovnog uspjeha laureata, dokaz da su oni primjer koji treba slijediti, a za dobitnike ima poseban značaj jer dolazi od respektabilne institucije koja baštini tradiciju od gotovo jednog vijeka. Do sada ju je dobilo više od 150 kompanija i 110 pojedinaca.

Priznanje Privredne komore ustanovljeno je 18. marta 1969. godine pod nazivom Prvomajska nagrada i do 1973. godine je dodjeljivano samo organizacijama udruženog rada za najbolje ostvarene poslovne rezultate i vrhunski proizvod. Zatim je nagrada počela da se dodjeljuje i pojedincima i to za stvaralački rad u privredi i životno djelo.

Kako se Komora prilagođavala aktuelnim ekonomskim kretanjima i potrebama članica, tako se mijenjala i njena nagrada.

Danas se ona dodjeljuje za uspješno poslovanje, društvenu odgovornost, inovativnost i unapređenje menadžmenta, a izuzetno se može uručiti i za poseban doprinos razvoju privrede, te afirmaciji Privredne komore.

Uspješno poslovanje je u vremenima globalne ekonomske krize kompleksan zadatak, a rezultati ostvareni u takvim uslovima predstavljaju potvrdu posebnih napora, znanja i istrajnosti te zavređuju priznanje Komore.

Cilj Nagrade za inovativnost je isticanje kompanija ili pojedinaca koji novim, drugačije osmišljenim pristupom poslovanju, transformišu znanje u dodatnu vrijednost, rast i nove projekte i na taj način doprinose razvoju, kreirajući i nova radna mjesta.

Odnos prema životnoj sredini, zaposlenima, te briga za društvenu zajednicu u kojoj posluje, za kompaniju predstavlja kompleksan izazov kojem nije jednostavno odgovoriti, kako zbog složenih standarda koji se moraju poštovati u tim sferama, tako i materijalnih sredstava koja to iziskuju. Privredna komora prepoznaje i nagrađuje crnogorske kompanije koje zadovoljavaju ove kriterijume, ističući značaj i toga što strani investitori doprinose klimi društveno odgovornog poslovanja kod nas.

Uvođenje sistema kvaliteta i specijalizovanih standarda, spremnost na inovativne poduhvate, suočavanje sa izazovima razvoja, u osnovi se temelji na ljudima koji upravljaju i rukovode kompanijom. Privredna komora zato dodjeljuje Nagradu za unapređenje menadžmenta pojedincima sa vizijom, senzibilitetom da se prilagode okolnostima i spremnošću da rizikuju.

Nagradu Privredne komore Crne Gore tradicionalno uručuje Predsjednik države, na svečanosti povodom njenog dana.

- Ovu nagradu doživljavam kao valorizaciju privrednog angažmana laureata, dokaz kvaliteta njihovog poslovanja i ocjenu vrijednosti njihovog uspjeha. Želim da nastave sa ovakvim poslovanjem i budu dobar primjer koji treba slijediti. Primjer da Crna Gora obezbjeđuje dobre uslove poslovanja, za ostvarenje profita, kompanije koje se prepoznaju van granica Crne Gore po vrijednostima i uspjehu. Iskazujem poštovanje Privrednoj komori za aktivnosti unutar Crne Gore, doprinos kreiranju zakona i ekonomske politike, ali i za njene međunarodne aktivnosti. Komora je imala snažne međunarodne kontakte, potpisala brojne sporazume i realizovala mnoge biznis forume kojima je crnogorska ekonomija kvalitetno promovisana. Mislim da smo zahvaljujući i aktivnostima Privredne komore uspostavili mostove kvalitetne saradnje sa brojnim zemljama – istakao je prilikom prošlogodišnjeg uručenja Nagrade predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

O značaju ovog priznanja najbolje govore riječi dobitnika Nagrade za unapređenje menadžmenta za 2014. godinu, Tomislava Čelebića .

- Dobijanjem nagrade Privredne komore dobili smo i obavezu da svojim rezultatima činimo našu državu moćnijom, snažnijom i prosperitetnijom. Budućnost pripada onima koji njeguju timski rad, energičnost i efikasnost, onima sa vizijom koji vjeruju i pomažu sredini u kojoj posluju. Raduje što nas je Komora prepoznala kao takve i dala nam dodatnu motivaciju za vremena koja dolaze – kazao je Tomislav Čelebić.

U toku je konkurs za dodjelu nagrada Privredne komore Crne Gore za 2015. godinu. Članice Komore, njeni organi, odbori udruženja i drugi oblici organizovanja, privredne asocijacije, institucije i pojedinci pozvani su da daju pisane predloge za ovo prestižno priznanje, do 11. marta 2016. godine. O konkursu se možete opširnije informisati na sajtu Privredne komore www.privrednakomora.me.

Portal Analitika