Društvo

Kovačević: Zakazuju se razvodi, obaviješteni Pažin i Medenica

Kako bi stala na put zloupotrebama, kada je posrijedi Zakon o doživotnim naknadama za majke sa troje i više djece, ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević razgovarala je sa ministrom pravde Zoranom Pažinom i predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom.
Kovačević: Zakazuju se razvodi, obaviješteni Pažin i Medenica
Portal AnalitikaIzvor

“Čekam izvještaj u ponedjeljak. Razgovarala sam sa ministrom pravde Zoranom Pažinom na sjednici Vlade u četvrtak, prije toga sam pozvala predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu, dostavila joj broj predmeta vezano za jedan Centar za socijalni rad, gdje su pozivi stigli za desetak slučajeva za lišavanje poslovne sposobnosti, želim da znam o čemu se tu radi. Tako da sam zamolila ministra pravde i predsjednicu Vrhovnog suda da nam pomognu oko eventualnih zloupotreba, imajući u vidu, kako brzo zakazuju sudovi razvode brakova po sjeveru i ocijenila da je to sve u cilju zloupotreba Zakona o nadoknadama za majke sa troje ili više djece”, kazala je Kovačević za Antenu M.

Ubijeđena je ministarka da će moći da spriječi zloupotrebe.

 “Naravno da ću moći, imam podršku Vlade za to. Osim što sam informisala o mogućim zloupotrebama ministra pravde, obaviješten je predsjednik Vlade, ministar unutrašnjih poslova. Naravno ja ću, tokom naredne sedmice, sazvati pres konferenciju i obavijestiti javnost o svim slučajevima i podizati krivične prijave protiv svih, koji to namjere i tako ću poslalati poruku svima da se okanu od toga”, poručuje Kovačević.

Prema posljednjim podacima za dožitovne penzije prijavilo se 15.000 majki.

“Ja mislim da će taj broj biti mnogo veći, čeka se određeni broj potvrda po službenoj dužnosti Zavoda za zapošljavanje. Svi ovi zahtjevi koji su do sada predati su opravdani. Ja očekujem da će to biti ogroman broj, više nego što smo mi u ministarstvu mislili, a 400 puta više nego što je predlagač mislio, ali šta je tu je. Vidite da se Zakon mora poštovati, sa ministrom finasija smo u pregovorima, kako obezbijediti novac, sve u svemu, najvjerovatnije ćemo raditi rebalans budžeta", kazala je Kovačević.

Prva isplata biće, kako što je najavljeno 20. februara. Kovačević uvjerava da kašnjenja neće biti.

Portal Analitika