Društvo

Kašić i Ivanović na Budističkoj konferenciji mira u Mijanmaru

Sagaing - Mir i Mudrost : druga istorijska Budistička konferencija mira koja se održava od 22.-24. januara u Mijanmaru (Burmi) po prvi put će imati dva crnogorska predstavnika.
Kašić i Ivanović na Budističkoj konferenciji mira u Mijanmaru
Portal AnalitikaIzvor

Budizam je filozofija života čija je suština mir: mir iznutra pa mir spolja. Stoga se i cilj konferencije  ogleda u promovisanju mira kroz različita religijska i filozofska učenja.

 Na konferenciji se okupilo preko 200 stručnjaka iz 52 zemlje i sa preko 500 posmatrača kao i  njegova ekselencija Thein Sein, predsjednik Unije Mijanmara.

Ašin Kumara, jedan od organizatora skupa je izjavio : " Mir se može tumačiti na više načina. Neki od eksperata će govoriti o "duševnom miru" dok će drugima tema biti rat i kako se uzdržati od njega. Danas, kada u svijetu ima i previše nemira, trebamo se suprostviti govoru mržnje, vjerskim sukobima i ratovima jer svi oni počinju u našim umovima. Moramo razgovarati o mogućim načinima za rješavanje tih pitanja na individualnom i globalnom nivou."

Crnogorsku delegaciju čine Al-Ammar Kašić, psiholog i joga instruktor i Mladen Ivanović, režiser i ekološki aktivista, koji su članovi "Srednjeg Puta", theravada budističkog društva, koje ima za cilj prenošenje Budinog učenja na prostorima bivše Jugoslavije i šire. Ukratko, ono se ogleda u lišavanju patnje koje je u životu neizbježna, meditacijom uvida ili samoposmatranja svojih misli, emocija, djela. Meditacijom se otkrivaju uzročnici patnje i eliminacijom uzroka, eliminiše se i posljedica. Njihovi javni časovi meditacije, tokom toplijeg dijela godine održavaju na brdu  Gorici, a tokom drugog dijela godine u" Unana " Sportskom društvu na Zabjelu, i potpuno su besplatni. Grupne meditacije su prilika da se ljudi druže, razmjene svoja iskustva proistekla praksom meditacije i da ohrabre jedni druge na putu samoposmatranja i discipline uma.

Po povratku iz Mijanmara, crnogorskoj javnosti će u Sportskom društvu "Unana" i Kulturnom udruženju "Nova Akropola"  biti pružena prilika da vidi prezentaciju i film koju su delegati pripremili za svjetsku konferenciju mira , kao i da čuju njihova iskustva.

Portal Analitika