Crna hronika

Lazović i Rađenović pomagali Properti investment i na štetu rođaka

Predsjednik budvanskog parlamenta Boro Lazović i nekadašnji potpredsjednik te opštine Lazar Rađenović svesrdno su, pa i na štetu bliskih osoba, pomagali poslovanje kompanije "Properti investment", proističe iz presuda Osnovnog suda u Podgorici. Vlasnik Properti investmenta je, prema sumnjama Tužilaštva, visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Svetozar Marović.
Lazović i Rađenović pomagali Properti investment i na štetu rođaka
Portal AnalitikaIzvor

Ta firma se posljednjih dana našla u fokusu nakon što je 14. januara uhapšena izvršna direktorica kompanije Katarina Radišević-Pekić, čiji se potpis našao na nekoliko ugovora štetnih po budvansku opštinu.

Žrtva ,,dobročinstva“ dva čelna covjeka budvanske opštine je - ni manje ni više - nego rođak predsjednika budvanskog parlamenta Miodrag Lazović. On do današnjeg dana nije dobio ni centa od 200.000 eura koje je, kako je presudom potvrđeno, uz posredovanje rođaka i Rađenovića 2008. godine pozajmio kompaniji Properti investment. U naporima da povrati novac koji je dobio prodajom đedovine, Miodragu Lazoviću ne pomaže ni potvrđena presuda Osnovnog suda u Podgorici koju je 2013. godine sutkinja Ana Perović-Vojinović donijela u njegovu korist.

Sve je počelo kada je decembra 2008. godine Lazović pokušao da sa računa u Prvoj banci podigne jedan dio novca od 219.000 eura, koji je položio nekoliko mjeseci ranije.

Šalterski službenik mu je tada objasnio da zbog finansijskih problema banke može podići od 500 do 1.000 eura, što mu, kako je naveo u presudi, nije odgovaralo.

Ubrzo je, kako su tvrdili, uslijedio poziv Bora Lazovića koji im je kao rođacima ponudio da ,,pomogne da iščupaju pare iz Prve banke“.

Svjedočeći pred sudom, Miodragov otac Radivoje Lazović tvrdio je da je Boro znao da njegov sin na računu ima 200.000 eura i da ima problema oko isplate iako mu on to nije rekao.

- Boro Lazovic je inicirao susret i ponudio da sredi papire koji će Miodraga čekati kod tadašnjeg potpredsjednika budvanske opštine Lazara Rađenovica – ispričao je Radivoje Lazović tokom suđenja.

Po predlogu Bora Lazovića, Miodrag je trebalo sa kompanijom Properti investment da zaključi ugovor o zajmu na određeni rok. Prema dogovoru, Properti investment je prilikom vraćanja duga poslije isteka određenog roka trebalo da interveniše kod banke da Miodrag Lazović podigne cjelokupni iznos koji mu se duguje.

Po dogovoru, Miodrag Lazović je otišao kod Rađenovića.

- Osim što je bio detaljno upoznat sa problemom, Rađenović je kod sebe već imao spreman ugovor o zajmu. Na ugovoru se već nalazio potpis izvršne direktorice Properti investmenta Katarine Radišević, koji sam samo ja još trebao da potpišem što sam i učinio– ispričao je pred sudom Miodrag Lazović.

Poslije isteka roka, Miodrag Lazović preko rođaka i Rađenovića kontaktirao je kompaniju Properti investment i dao instrukcije za vraćanje novca. Iako je odlučio da sačeka neko vrijeme, nije dobio nikakvu povratnu informaciju iz kompanije kojoj je pozajmio novac. Kako se navodi u presudi, poslije nekoliko beznadežnih pokušaja da preko Lazovića i Rađenovića povrati svoj novac, Miodrag odlazi direktno u kompaniju Properti investment gdje mu službenica Zorica Vujović saopštava da ta firma nema evidentirano da im je on pozajmio novac, kao ni da imaju dugovanja prema njemu.

Ipak, dogovaraju da Vujović zatraži od Prve banke izvode koji će pokazati pravo stanje. Kada mu je poslije nedjelju dana saopšteno da dopis iz Prve banke nije stigao, Miodrag Lazović odlučuje da presavije tabak i svoj novac traži preko suda.

Miodrag Lazović je pred sudom ispričao i da je tražeći rješenje svog problema imao susret i sa Katarinom Radišević- Pekić, koja mu je objasnila da ona nema ništa povodom ugovora o zajmu i da ga je samo potpisala.

U presudi se navodi da je Miodraga Lazovića ubrzo poslije podizanja tužbe pozvala Zorica Vujović i molila ga da se problem riješi mirnim putem, dok vlasnik iz Velike Britanije šalje mejl u kome zakazuje sastanak poslije praznika. Do tog sastanka, kao ni rješenja problema mirnim putem, nikad nije došlo...

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika