Svijet

Šestoro uhapšeno zbog krijumčarenja migranata

U Turskoj je uhapšeno šest ljudi, među kojima jedan pripadnik žandarmerije, po optužbama za krijumčarenje migranata na njihovom putu preko Egejskog mora ka Evropskoj uniji.
Šestoro uhapšeno zbog krijumčarenja migranata
Portal AnalitikaIzvor

Poručnik u turskoj žandarmeriji, dijelu vojske zaduženom za unutrašnju bezbjednost, osumnjičen je da je "žmurio" na krijumčarenje migranata, kao i da je obavještavao krijumčare o planiranim operacijama protiv njih.

U zamjenu za njegovu pomoć, poručnik je od krijumčara primio mito u iznosu od 100 dolara po migrantu ili tri hiljade dolara za čamac pun migranata, navode turski mediji.

Njemu i još petorici osumnjičenih za krumčarenje, sud u okrugu Seferihisar odredio je u petak pritvor prije suđenja.

Žandarm je optužen za primanje mita i zloupotrebu položaja.

Za sada nije poznato da li je ovo prvi put da je jedan pripadnik turskih snaga bezbjednosti uhapšen u obračunu vlasti sa krijumčarima.

Od 2015, Turska je postala mjesto iz koje migranti iz Sirije, Avganistana, Eritreje i drugih problematičnih država kreću, na često opasan put preko Egejskog mora ka Grčkoj.

Ankara je u novembru postigla dogovor sa EU da zaustavi priliv izbjeglica koje idu ka Evropu u zamjenu za finansijsku pomoć od tri milijarde eura.

Izvor: Mina

Portal Analitika