Zanimljivosti

Preko lagune u Urugvaju proteže se zanimljiv kružni most

Arhitekt Rafael Vinjoli završio je rad na prstenastom mostu koji se proteže preko lagune na južnoj obali Urugvaja.
Preko lagune u Urugvaju proteže se zanimljiv kružni most
Portal AnalitikaIzvor

Most preko lagune Garson osmislio je upravo ovaj Urugvajac koji živi i radi u Njujorku, a njime su povezani gradovi Roha i Maldonado. Betonska struktura podiže se iznad vode na cilindričnim stubovima i dnevno omogućava prelazak blizu 1.000 vozila s jedne na drugu stranu. Ovaj zanimljivi most ima i pješačke trake.

S obzirom na to da svojom prstenastom strukturom formira "lagunu unutar lagune", unutar njega je moguće plivati, pecati ili razgledati okolinu.

- Koncept "Puente Laguna Garson" bio je da se transformiše tradicionalni putni prelaz kako bi se smanjila brzina automobila, te pružila prilika da ljudi uživaju u panoramskom pogledu na predivan pejzaž, a da se u isto vrijeme u centru stvori prostor za pješake - kazao je Vinjoli.

Najpoznatije djelo ovog arhitekte je londonska zgrada "Walkie Talkie" koja je naišla na niz kritika jer je, reflektujući svjetlost, sagorjela pojedine djelove vozila parkiranih u blizini. Zbog toga je na zgradu naknadno nanesen poseban zaštitni sloj.

Rad na ovom mostu preko lagune trajao je 12 mjeseci, a on je otvoren krajem 2015. godine. Nalazi se blizu popularnih odmarališta Punta del Este i Hoze Injasio.

Vinjoli trenutno radi na izuzetno visokom neboderu na Menhetnu koji bi trebalo da bude završen tokom ove godine, kao i na dva tornja u Čikagu.

Izvor i foto: Klix.ba

23012most1
Portal Analitika