Politika

Forum mladih Cdu: Herojske žrtve Mojkovačke bitke zloupotrebljavaju se u političke svrhe

Crna Gora još uvijek plaća danak neznanju i nepoznavanju sopstvene povijesti. A ko ne zna i ne shvata istoriju, teško može prepoznati prave vrijednosti i sopstvene interese i donositi dobre odluke, stav je Foruma mladih Crnogorske demokratske unij.
Forum mladih Cdu: Herojske žrtve Mojkovačke bitke zloupotrebljavaju se u političke svrhe
Portal AnalitikaIzvor

Iz tog stranačkog tijela izražavaju zadovoljstvo zbog skidanja aplikacije sa spomenika na Bojnoj njivi, kao i zbog obnove i renoviranja spomenika Mojkovačkoj bici, te navode da su o potrebi tih intervencija nadležnih državnih instanci njihovi članovi nedavno pisali i bili izloženi kritikama i napadima.

- Crna Gora još uvijek plaća danak neznanju i nepoznavanju sopstvene povijesti. A ko ne zna i ne shvata istoriju, teško može prepoznati prave vrijednosti i sopstvene interese i donositi dobre odluke. Crna Gora se, kao i bezbroj puta do sada, pokušava negirati, a herojske žrtve Mojkovačke bitke zloupotrijebiti u političke svrhe. U znak "zahvalnosti" smo još jednom dobili negiranje naše države i svega crnogorskog. Opet smo bili svjedoci konstante velikosrpske politike prema Crnoj Gori, što je, za nas mlade, vrlo poučno. Nezavisnost naše zemlje i dalje iritira neke političke krugove u Crnoj Gori, ali i van nje. Zato se ni NATO članstvo, po njima, "ne smije" dogoditi. Zbog toga, crnogorska istorijska bitka - ona u građanskom i demokratskom smislu, ali i ona na nivou nacionalne samosvijesti i integriteta - još uvijek traje - stoji u saopštenju Foruma mladih Cdu.

Dalje se navodi kako su odnosi, interesi i politička borba samo "dobili nove istorijske okvire, ali je suština ostala ista: crnogorska nezavisnost je nekima prihvatljiva samo kao nova Mojkovačka bitka".

- Baš kao što je to bio slučaj prije stotinu godina, anti-crnogorskoj politici je potrebna neka nova "velika narodna skupština", koja bi Crnu Goru vratila u prošlost. Neki političari u Crnoj Gori takvu namjeru i ne kriju. Forum mladih Cdu zato podsjeća da briga o našem istorijskom i kulturnom nasljeđu ne treba da bude predmet državne pažnje samo uoči i povodom godišnjica i jubiileja. To treba da bude stalna i energična državna politika u svim njenim segmentima, a posebno u oblasti obrazovanja i kulture. Samo tako će mlade generacije, u izazovima i upitima koji predstoje našoj zemlji i svim našim građanima, moći da prepoznaju prave vrijednosti i da donesu ispravne odluke. Crnu Goru treba da mijenjaju oni koji je poštuju i vole - zaključuje se u saopštenju Foruma mladih Cdu. 

Portal Analitika