Društvo

PEJOVIĆ: Ne želimo da postupak zaštite Solane bude doveden u pitanje

Vrlo otvoreno saopštavamo da smo kao Ministarstvo održivog razvoja i turizma već sada preduzeli mjere za zaštitu Solane i u njoj stvorenih prirodnih vrijednosti, i u odnosu na isto tražimo održivu mjeru za upravljanje i njenu buduću valorizaciju, navela je državna sekretarka Daliborka Pejović.
PEJOVIĆ: Ne želimo da postupak zaštite Solane bude doveden u pitanje
Portal AnalitikaIzvor

- U namjeri da dodatno informišemo crnogorsku javnost oko procesa zaštite ulcinjske Solane, obavještavamo da je zahtjev za proglašenje Solane spomenikom prirode u Ministarstvo održivog razvoja i turizma stigao 21. decembra 2015. godine, nakon završene javne rasprave na kojoj je bio, kako i piše u izvještaju koji je dostavila Opština Ulcinj, veliki broj nedoumica, pitanja i dilema, naročito oko ispunjenosti svih zakonskih uslova da bi kao takva mogla biti razmatrana - stav je Pejović.

On potcrtava da se to posebno odnosi na ispunjenosti člana 56. Zakona o zaštiti prirode, i sadržaj Studije zaštite, na osnovu koje se i pokreće postupak za proglašenje zaštićenog prirodnog dobra. Prema njenim riječima, dostavljena studija ne sadrži zakonom predviđeni obavezni dio o posljedicama koje će proisteći donošenjem Akta o proglašenju, "posebno s obzirom na to da vlasnička prava i zatečene prirodne djelatnosti, koncept održivog razvoja, kao i način upravljanja tim područjem, uključujući i sredstva za upravljanje tim prirodnim dobrom".

- S toga je Ministarstvo održivog razvoja i turizma već angažovalo međunarodne i domaće eksperte u namjeri da dodatnim mišljenjima tj. stručnim nalazima pomognu u rješavanju ovih dilema i time daju odgovor na još jedno važno pitanje, vezano za odnos međunarodno preuzetih obaveza iz oblasti zaštite prirode na jednoj strani i posebnog Zakona o stečaju CG na drugoj, tj. postupka koji se vodi prema ulcinjskoj solani AD "Bajo Sekulić". Ovim želimo da unaprijedimo i dodatno uozbiljimo cijeli postupak, kako on ne bi bio doveden u pitanje - kao što je to bio slučaj sa Tivatskim solilima - u smislu eventualnih odštetnih zahtjeva, koji bi dugoročno mogli da predstavljaju veliku finansijsku obavezu za državu Crnu Goru tj. budućeg upravljača - dodala je Pejović.

Ona je zahvalila svima koji su u javnoj raspravi i nakon nje "dodatno obavezali Ministarstvo održivog razvoja i turizma da se odgovorno odnese prema proceduri, kao i u sličnim slučajevima davanja saglasnosti na odluke o proglašenju nacionalnih i regionalnih parkova prirode, a u namjeri da na konsultativnim sastancima sa svim zainteresovanim staranama dođe do realizacije odluke o najboljem konceptu održivosti".

Portal Analitika