Zanimljivosti

U proizvodima "Dr. Oetker" pronađeno štetno mašinsko ulje

Svjetski poznatu firmu za proizvodnju prehrambenih proizvoda, njemački "Doktor Etker" (Dr. Oetker) u posljednje vrijeme potresa velika afera, pa se ova kompanija nalazi u fokusu medijskih izvještavanja u toj zemlji pošto je jedno istraživanje pokazalo kako je u 14 od 26 ukupno testiranih proizvoda kompanije pronađeno mineralno ulje opasno po ljudsko zdravlje.
U proizvodima "Dr. Oetker" pronađeno štetno mašinsko ulje
Portal AnalitikaIzvor

Istraživanje je sproveo njemački magazin "Oeko-Test", a priča je objavljena na stranici njemačkog magazina "Restaurant-reporter.de".

Mineralna ulja su ulja koja potiču od nafte, ugljenika ili krečnjaka, a sastoje se od ugljenvodonika. Koriste se u petrohemiji, kao goriva i sredstva za podmazivanje.

- Mineralna ulja sadrže zasićene ugljenvodonike koji imaju taložnu osobinu, a u pitanju su materije koje se zadržavaju u jetri i limfnim čvorovima i mogu da ostave posljedice na ljudsko zdravlje. Mineralna ulja koriste se u svakoj prehrambenoj industriji za podmazivanje mašina, ali ona ni u kom slučaju ne bi smjela da dođu u kontakt sa finalnim proizvodima i budu njihov sastavni dio - pojašnjava za Klix.ba dipl. ing. prehrambene tehnologije Esma Žuna-Zjajo.

Iz kompanije "Dr. Oetker" u Njemačkoj priznaju kako je u njihovim proizvodima pronađena mineralna ulja zasićenih ugljenvodonika (MOSH), ali upozoravaju kako se ne radi o aromatskim ugljenvodonincima (MOAH) koji su štetni po zdravlje. Dodaju i kako trenutno ne postoje nikakvi zakonom propisani limiti za sadržaj mineralnih ulja zasićenih ugljenvodonika (MOSH), te do sada postoji tek nacrt zakona u Njemačkoj, napominjući kako se rezultati uveliko razlikuju u zavisnosti od laboratorije.

- Pretpostavljamo da unos nije uslijedio preko ambalaže koja sadrži reciklirani papir. Izvore unosa treba u prvom redu tražiti u sirovinama i mašinskim uljima na bazi ugljenvodonika koji se u lancu isporuke odnosno proizvodnje možda upotrebljavaju, a čije je korištenje dopušteno u prehrambenoj industriji - tzv. H1 ulja - ističe za Klix.ba Olaf Korts, menadžer kompanije "Dr. Oetker" u Njemačkoj i dodaje kako se njihova kompanija trenutno bavi ispitivanjem uzoka kako bi mogli da sprovedu ciljane mjere radi daljeg smanjenja potencijalnih ostataka mineralnog ulja.

- Sadržaj mineralnih ulja u prehrambenim proizvodima je nepoželjan, i treba ga minimizovati koliko god je to tehnički moguće. Međutim, uz pretpostavku da se konzumiraju u okviru uobičajenih prehrambenih navika, ona ne predstavljaju akutni problem za sigurnost prehrambenih proizvoda - navode iz "Dr. Oetker"-a i dodaju kako se kod ispitanih proizvoda gotovo isključivo radi o poluproizvodima.

"Dodavanjem daljnjih sastojaka, te termičkom obradom (kuhanje, pečenje) se ostaci u za konzumaciju pripremljenom proizvodu smanjuju na zanemarivu količinu koja ne predstavlja nikakvo opterećenje za ljudsko tijelo", navode iz ove kompanije i dodaju kako su već preduzeli veliki broj mjera kako bi smanjili opterećenja mješavinama mineralnih ulja.

- Žao nam je što je zbog ovoga možda nastala zebnja, ali istovremeno garantujemo kvalitet i sigurnost. Želimo još jednom istaknuti da su svi proizvodi "Dr. Oetker" besprijekorni i zdravstveno ispravni, i da mogu da se stave u promet i konzumiraju - poručuju iz ove kompanije.

Izvor i foto: Klix.ba/ L.Č.

Portal Analitika