Svijet

Google pristao da plati 130 miliona funti poreskog duga

Gugl (Google) pristao je da plati 130 miliona funti zaostalog poreza u Velikoj Britaniji, nakon što su poreske vlasti završile reviziju njihovog poslovanja.
Google pristao da plati 130 miliona funti poreskog duga
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj iznos odnosi se na neplaćene poreske obveze koje datiraju još od 2005. godine, a istraga je trajala šest godina.

Google i još neke multinacionalne kompanije bile su optužene za izbjegavanje plaćanja poreza, iako ostvaruju prihode u Velikoj Britaniji koji se mjere milijardama.

Visokopozicionirane osobe iz Google-a potvrdile su da su spremne da slijede nova pravila, što znači plaćanje većih poreza.

- Danas objavljujemo da ćemo u Velikoj Britaniji plaćati veći porez... Pravila se mijenjanju širom svijeta, a britanska vlada je predvodnik tih promjena, tako da ćemo promijeniti naš način rada. Želimo da osiguramo plaćanje tačnog iznosa poreza - rekao je za BBC direktor Google-a za Evropu, Mat Britin.

Britanske poreske vlasti pokrenule su istragu, jer su mnoge velike kompanije plaćale niske iznose poreza, iako na tom tržištu imaju velike prihode. Na primjer, Google je 2013. u Velikoj Britaniji platio 20,4 miliona funti poreza, a istovremeno su na tom tržištu imali prihode od 3,8 milijardi funti, većinom od oglašavanja.

Google je uspješno izbjegavao porez jer sjedište za Evropu ima u Irskoj, koja ima niže poreze u odnosu na Veliku Britaniju, a koristili su i of-šor kompanije sa Bermuda, gdje je moguće potpuno izbjeći plaćanje poreza.

Izvor i foto: Index.hr/M.R.

Portal Analitika