Društvo

BOŠKOVIĆ: Ftalat u lutkama može dovesti i do raka dojke i testisa

Sva štetna dejstva ftalata još nijesu u potpunosti ispitana, ali je dokazana njihova kancerogenost i dovode se u vezu sa malignim tumorom dojke i testis, kazala je za Pobjedu internista endokrinološkinja u Kliničkom centru Crne Gore dr Olivera Bošković.
BOŠKOVIĆ: Ftalat u lutkama može dovesti i do raka dojke i testisa
Portal AnalitikaIzvor

Sanitarni inpektori su krajem prošle godine kod pet vrsta igračaka pronašli ftalat iznad propisanog nivoa (0,1 odsto), zbog čega su one povučene sa tržišta. Koncentracija veća od dozvoljene pronađena je u plastičnoj lutki "Maša", setu plastičnih pataka, muzičkoj lutki, plastičnoj lutki "diversiti fešen" i gumenoj igrački "babls tojs", sve porijeklom iz Kine.

Dr Bošković naglašava da je unos u organizam ovih supstanci, poznatijih kao plastifikatori ili omekšivači, naročito štetan u kritičnom periodu razvoja ploda.

- Ispitivanja sprovedena kod žena u generativnom periodu ukazuju na povezanost nivoa urinarnih metabolita ftalata i karcinoma dojke. U jednoj danskoj studiji, urađenoj 2012. godine, dokazano je da je nivo metabolita u urinu (MEHP) udružen sa povećanim rizikom gubitka trudnoće - kazala je dr Bošković.

Dokazano je, kako dodaje, da ftalati mogu da djeluju kao slabi estrogeni i da se vezuju za estrogene receptore na ćelijama indukujući ćelijski odgovor nalik prirodnom estrogenu. To izaziva toksična oštećenja testisa.

Posljedica pretjeranog izlaganja ftalatima može biti i kriptorhizam, prerani pubertet, upozorava dr Bošković.

S obzirom na to da još nijesu poznati ni potpuno ispitani svi mehanizmi kojima ftalati toksično utiču na naš organizam, sagovornica Pobjede ističe daje zadatak stručnjaka iz više oblasti da u što skorijoj budućnosti to učine.

Dr Bošković podsjeća da su ftalati široko rasprostranjeni, te da se između ostalog upotrebljavaju i u prehrambenoj industriji, kao što je recimo folija.

Uvoznici i distributeri spornih igračaka dužni su da o tome obavijeste potrošače. Iz firme "Zoutajcun", koja je uvoznik lutke "diversiti fešn", Pobjedi su juče rekli da su morali da povuku ovu igračku.

- Lutka je uvezena 11. novembra i u prodaji je bila do 1. decembra. Od tridesetak uzoraka, nije prodata nijedna. Samim tim, nije bilo potrebe da roditelji vraćaju sporni proizvod - kazao je predstavnik ove firme, naglasivši da do sada nijesu imali slučajeva da su roditelji vraćali neku igračku žaleći se na kvalitet.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika