Društvo

Kako javni izvršitelji cijene imovinu: Kuća i garaža prodate za 8.500 eura

Dug od nekoliko hiljada eura može biti dovoljan da dužnik ostane bez krova nad glavom! Iako je prividno sve legalno i u zakonskim okvirima, spekuliše se da su neke licitacije koje organizuju javni izvršitelji za račun njihovih povjerilaca unaprijed dogovorene, a nepokretnosti prodate iz trećeg puta i to u visini duga fizičkog ili pravnog lica kod neke od crnogorskih banaka.
Kako javni izvršitelji cijene imovinu: Kuća i garaža prodate za 8.500 eura
Portal AnalitikaIzvor

Do sada nije podnijeta nijedna prijava koja bi potkrijepila takve sumnje, a Vikend novine su uz pomoć zahtjeva za slobodan pristup informacijama, pokušale da istraže spisak prodatih nekretnina, njihovu kvadraturu, procijenjenu vrijednost i cijene po kojima su prodate. Međutim, od četrdesetak javnih izvršitelja, svega sedam je dostavilo podatke o prodatim nepokretnostima, dok je većina saopštila da nije imala takva profesionalna iskustva. Pojedini su se pozivali na različita tumačenja zakona kako bi izbjegli da odgovore na traženi zahjtev, uprkos činjenici da su sva oglašavanja licitacija objavljena u medijima kroz javna oglašavanja i da su samim tim postala dostupna javnosti.

Po nepisanom pravilu, nekretnine dužnika ni u jednom dostupnom slučaju nijesu prodate prilikom prve licitacije, odnosno po procijenoj vrijednosti. U drugom krugu cijena ponuđene nekretnine odmah biva praktično prepolovljena, kako bi se napokretnost navodno što prije prodala, dok se u trećem krugu ona nudi za minimalni iznos, odnosno u visini duga dužnika. U pravo ova praksa, koja je zaživjela među našim javnim izvršiteljima, dovodi do spekulacija da se prodaja nepokretnosti dužnika organizovano vrši, odnosno potencijalnim kupcima čeka tek drugi ili treći krug, kako bi se vrijedna imovina kupila po bagatelnoj cijeni.

U Ministarstvu pravde Vikend novinama je rečeno da ne posjeduju dokumentaciju o pojedinačno prodatim nepokretnostima, dok u Komori izvršitelja tvrde da shodno zakonu nijesu dužni da vode poj edinačnu evidenciju. Godišnji izvještaj o radu izvršitelja sadrži ukupan broj riješenih i neriješenih predmeta, ukupan iznos potraživanja te iznos naplaćenog potraživanja, ali se iz njega ne može zaključiti koliko je bilo prodatih nepokretnosti.

Jedan od javnih izvršitelja koji je imao iskustvo sa prodajom putem licitacije je Aleksandar Bošković, koji je VN dostavio podatke o tome. Prema informaciji dobijenoj od Boškovića, on je do sada prodao više nepokretnosti kako bi namirio potraživanja svojih klijenata, a nijedna od njih nije prodata na prvom ročištu. Kuća od 70 kvadrata sa pomoćnim objektima od 21 kvadrat prodata je po cijeni od 8.550 eura, na trećem ročištu, navodi se u odgovorima ovog izvršitelja. Dalje, stan od 72 kvadrata prodat je izvršnom povjeriocu Prvoj banci, kojoj prethodno nije namiren dug, i to na drugom ročištu za iznos od 60.000 eura. Tri livade u Danilovgradu, ukupne površine 1.363 kvadrata, prodate su takođe na drugom ročištu za iznos od 6.162,50 eura. Osim toga, livada druge klase u podgoričkom naselju Tološi, ukupne površine od 2.500 kvadrata, na isti način prodata je za iznos od 81.250 eura izvršnom povjeriocu Glavnom gradu Podgorica, stoji u odgovoru. Kancelarija ovog izvršitelja, kako se navodi, prodala je stan površine 161 kvadrat sa pripadajućom garažom površine 28 kvadrata za 74.975 eura i to na drugom ročištu, dakle za polovinu od procijenjene vrijednosti.

Vikend novine pišu da je Ministarstvo pravde krajem prošle godine pokrenulo disciplinske postupke protiv tri javna izvršitelja Dejana Kekovića, Aleksandra Boškovića i Ljiljane Vladičić zbog nezakonitosti koje su utvrđene u njihovom radu tokom redovnih i vanrednih kontrola i pritužbi građana na njihov rad. Naime, podatak da je kod nekih izvršitelja koji u radu imaju najveći broj predmeta procenat uspješnosti izvršenja ispod deset odsto, što je znatno lošije nego što su sudovi imali, bio je sumnjiv za nadležne iz Ministarstva pravde, koji su odmah počeli istragu o tome. Zbog toga je ministar Zoran Pažin naložio nove kontrole kod izvršitelja koji imaju najveći broj pritužbi i kod kojih je utvrđen najveći broj nepravilnosti.

Izvor: CdM

Portal Analitika