Abiznis

Iz Kine stiglo još inženjera, uskoro počinju i glavni radovi na autoputu

Intenzivniji radovi na prvoj dionici auto-puta vrlo brzo će početi, saznaju Vikend novine iz više izvora bliskih kineskoj kompaniji China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja gradi prvu dionicu.
Iz Kine stiglo još inženjera, uskoro počinju i glavni radovi na autoputu
Portal AnalitikaIzvor

Radovi će početi na najzahtjevnijim građevinskim objektima, odnosno mostu Moračica i tunelu Vjeternik. Uporedo sa pomenutim radovima, počeće i glavni građevinski radovi na ostalim djelovima prve dionice od Uvača do Mateševa.

U prilog ovome ide i informacija da je iz Kine nedavno u Crnu Goru došlo još inženjera i projektanata kompanije CRBC, koji će kolegama koji su već u našoj državi pomoći u realizaciji ovog projekta. Takođe, očekuje se i dolazak novih mašina, pored onih koje su sredinom prošle godine dopremljene u Crnu Goru, a čija vrijednost premašuje 50 miliona eura.

Kineska kompanija CRBC dobila je od Ministarstva saobraćaja saglasnost za radove na predusjecima tunela Mrke, Vjeternik i Kosman, što je potvrdio i ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović. Izgradnja prve dionice izazovna je i zahtjevna kako u projektantskom, tako i u građevinskom smislu. Most Moračica, dužine skoro kilometar, biće jedan od najzahtjevnijih objekata na trasi auto-puta, čiji će noseći stubovi biti visine i do 180 metara, a samim tim i najviši na Balkanu. Impozantni objekti na trasi definitivno će biti primjer moderne saobraćajne infrastrukture u regionu, a i šire. Dovoljno je pomenuti podatak da za 41 kilometar, koliko je duga dionica, nadmorska visina varira od 63 metra do preko 1.100 metara. Projektovana brzina na ovoj dionici auto-puta je 100 km/h, a vrijeme putovanja između Podgorice i Kolašina skraćuje se sa sadašnjih sat i 30 minuta na svega 25 minuta. Radovi su zvanično počeli 11. maja 2015. godine i moraju biti gotovi do 11. maja 2019.

Izvor: CdM

Portal Analitika