Finansije

PROSKURJAKOVA: Javni dug Crne Gore biće veći od 79 odsto

Veliki javni dug umanjuje mogućnost Crne Gore da reaguje u slučaju šoka. Projekcije Vlade govore da će javni dug preći 72 odsto BDP-a u ovoj godini.
PROSKURJAKOVA: Javni dug Crne Gore biće veći od 79 odsto
Portal AnalitikaIzvor

Fiskalni plan koji je usvojen zajedno sa budžetom za ovu godinu pokazuje da će javni dug porasti na 79 procenata BDP-a u 2018. To je mnogo veća stopa nego kod novih članica EU, a prekoračeno je i fiskalno pravilo Vlade, ocijenila je za Pobjedu šefica kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i BiH Tatjana Proskurjakova.

- Dokument Svjetske banke - Sistematska dijagnostika za zemlju - ukazuje da je jedan od prioriteta otpornost na šokove. Zemljama koje umaju pozitivne stope rasta preporučujemo da iskoriste pozitivni trend i smanje javni dug. Razumijem da Vlada ima mnogo pritisaka za budžet i nije lako smanjiti dug - kaže Proskurjakova koja je istakla da je SB zabrinuta zbog visokog javnog duga.

Njen savjet za vođ­enje politike u ovoj godini, kada je u pitanju sektor ministra finansija, je konkretan: održati makroekonomsku stabilnost. Na pitanje hoće li ministru i Vladi to biti teško, odgovara da je uvijek tako, ali da je to "težak posao svakog ministra finansija".

- Vlada od nas nije tražila podršku i da se uključimo u gradnju drugog bloka TE Pljevlja, tako da ne znamo da li ima visoku stopu ekonomskog povrata. Nemamo ekonomskih informacija o tom projektu - rekla je Proskurjakova.

Na pitanje da li je zabrinjavajući fiskalni efekat zakona o naknadi za majke sa više djece, ona nema optimističan odgovor.

- Taj zakon će stvoriti dodatni pritisak na budžet, ali nas ne brine samo njegov fiskalni efekat. Jedan od ključnih izazova je nisko učešće radne snage u Crnoj Gori u odnosu region i EU, što je naročito izraženo za žene. Crna Gora je mala zemlja, stanovništvo stari i doći će do smanjenja radne snage. Demografske projekcije pokazuju da ce se do 2050. populacija radno aktivnog stanovništa smanjiti za 12 odsto - navela je ona.

Više pročitajte u današnjoj Pobjedi

Foto: bhdani.ba

Portal Analitika