Svijet

Granice unutar Šengena biće kontrolisane barem dvije godine?

Ministri unutrašjih poslova zemalja članica EU okupiće se u ponedjeljak na neformalnom sastanku u Amsterdamu, na kojem će, pored ostalog, razgovorati o mogućnosti produžavanja privremenih kontrola na unutarašnjim granicama unutar Šengenskog prostora.
Granice unutar Šengena biće kontrolisane barem dvije godine?
Portal AnalitikaIzvor

Pod pritiskom masovnog priliva izbjeglica u Evropsku uniju, do sada je šest zemalja uvelo privremene granične kontrole. Granična kontrola na unutrašnjim Šengenskim granicama može privremeno da se uspostavi u slučaju sigurnosnih prijetnji i zbog vanrednih okolnosti, a može da potraje do tri mjeseca, s mogućnošću produženja. Ali, u svim slučajevima jednostranog djelovanja, članice Šengena moraju o tome da obavijeste Evropsku komisiju i druge članice, te da navedu razloge koji su ih naveli na taj potez.

Njemačka bi tako htjela da produži mogućnost kontrola i do dvije godine, a za to treba da dokaže da postoje trajne manjkavosti na vanjskim granicama Šengena.

- Ta mogućnost postoji i EK je spremna da koristi taj mehanizam ako bude potrebe, ali on još nije pokrenut jer trenutno nijesmo u takvoj situaciji. Međutim, ministri unutarašnjih poslova imaće priliku da u ponedjeljak o tome razgovoraju. Na dnevnom redu je rasprava o tome što može da se preduzme kada istekne rok za privremenu suspenziju Šengenskog prostora - rekla je portparolka EK Nataša Berto.

Izvor i foto: N1info.com/Hina

Portal Analitika