Politika

EU poslanici Pozitivnoj: Podržati Vladu zbog NATO-a i uticaja Kremlja

Dio poslanika Evropskog parlamenta predvođenih partijom Zelenih preporučio je Pozitivnoj Crnoj Gori da glasaju za povjerenje Đukanovićevom kabinetu između ostalog i zbog straha od rastućeg uticaja Rusije koja se snažno protivi članstvu Crne Gore u NATO, saznaje Pobjeda.
 EU poslanici Pozitivnoj: Podržati Vladu zbog NATO-a i uticaja Kremlja
Portal AnalitikaIzvor

To je prema informacijama podgoričkog lista jasno saopšteno izaslaniku predsjednika Pozitivne i političkom direktoru te stranke Aleksandru Ražnatoviću koji je protekla tri dana boravio na konsultacijama u Briselu. Konačnu odluku o povjerenju Đukanovićevom kabinetu, Pozitivna bi trebalo da donese na sjednici Glavnog odbora stranke u nedjelju 24. januara.

Kao razloge zbog kojih bi Pozitivna trebalo da podrži Vladu dio evropskih parlamentarca je i naveo potencijalnu opasnost od destabilizacije države, nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, potpunu primjenu izbornog zakonodavstva i što je ključno nastavak NATO i evropskih integracija. U zvaničnoj izjavi čija puna verzija je objavljena na sajtu Pozitivne kopredsjednica partije Zelenih i evropska poslanica Rebeka Herms je indirektno pozvala Pozitivnu da glasa za Vladu, ali uz određene uslove.

 - U trenutnoj situaciju, gledano iz Brisela i Strazbura, postoji zabrinutost od destabilizacije političke situacije u Crnoj Gori. Smatram da kolege iz Pozitivne imaju dobar razlog da misle o tome kako glasati u situaciji koju imamo. Mislim da uslovi za podršku Vlade da nastavi bi zaista trebalo da slijede jasne zahtjeve u borbi protiv korupcije, neselektivni pristup u borbi protiv korupcije, fer uslove za izbore i, ako ima u Vladi ljudi koji su pod sumnjom protiv korupcije u izborima, onda oni ne bi trebalo da ostanu u sljedećim mjesecima na svojim pozicijama. Dodatno, smatram da bi moguća povratna informacija nastala usljed snažnog uticaja Kremlja u Crnoj Gori trebalo da bude dio razmišljanja, rekla je Herms upozoravajući time na reakciju Rusije u slučaju pada Vlade koja je dobila pozivnicu za NATO. (Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika