Region

Kosovo: Politička kriza ne jenjava, biće još protesta

Kosovska opozicija je najavila da ce 17. februara održati masovne demonstracije u Prištini zbog sporazuma o formiranju ZSO i demarkacije granice sa Crnom Gorom.
Kosovo: Politička kriza ne jenjava, biće još protesta
Portal AnalitikaIzvor

I pored oštrih kritika zapadnih diplomata da se protestima i nasiljem ne može postići rješenje, kosovska opozicija je tvrda u stavovima da se sporazumi povuku i da vlada Kosova podnese ostavku.

Na osmu godišnjicu od jednostranog proglašenja nezavisnosti, kosovka opozicija želi da pošalje poruku vladi Kosova da je narod nezadovoljan njenim radom jer su prekršili Ustav kada su dozvolili formiranje ZSO.

"Hajde da se ujedinimo u odbrani Republike i otjeramo vladu koja je prekršila Ustav. Osam godina od nezavisnosti, građani Kosova su nezadovoljni i nesrećni i ne mogu da ih vode oni koji su prekršili najviše pravne akte", smatra Fatmir Ljimaj iz Inicijative za Kosovo.

Više od pet mjeseci, aktiviranjem suzavaca, kosovska opzicija blokira i ometa rad kosovskog parlamenta čije predsjedništvo danas nije uspjelo da se dogovori o datumu nove sjednice, a opoziciju pozivaju na politički dijalog.

"Građani su nezadovoljni onim što je pratilo skupštinu. Izmorili smo narod, sjedimo i razgovarajmo, jer mnogo je toga što povezuje vlast i opoziciju, a jako malo stvari koje ih dijele", naglašava predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji.

Kosovski mediji navode da će do kraja ovog mjeseca skupština da izabere Hašima Tačija za predsjednika Kosova dok opozicija najavljuje da to neće dozvoliti.

"Skupština je izgubila legitimitet jer podržava vladu koja je potpisala štetne sporazume suprotne Ustavu. Ne može da izabere predsjednika Kosova. Zbog toga hitno na vanredne izbore", poručuje Aida Derguti iz Samoopredeljenja.

Kosovska opozcija očekuje da će protest 17 februara biti najmasovniji do sada. Na prethodnom koji je održan 9. januara, prema procjeni opozicije, prisutno je bilo više od 30.000 ljudi.

(B92)

Portal Analitika