Svijet

Davutoglu u Berlinu: ID je prijetnja cijelom čovječanstvu

Turski premijer Ahmet Davutoglu je nakon sastanka u Berlinu sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel izjavio da je teroristička organizacija Islamska država (ID) prijetnja cijelom čovječanstvu.
Davutoglu u Berlinu: ID je prijetnja cijelom čovječanstvu
Portal AnalitikaIzvor

"ID je prijetnja cijelom čovječanstvu, i u tom kontekstu Turska i Njemačka su spremne da se, na svakom mjestu, bilo gdje, zajedno bore protiv ove prijetnje - u Iraku, Siriji, Turskoj i Njemačkoj", rekao je Davutoglu.

Naglasio je kako je Merkelova učinila značajne napore kako bi se riješila izbjeglička kriza koja je pogodila Evropu.

"Merkelovoj dugujemo zahvalnost. Dok je u svijetu i Evropi vladala prava tišina u vezi s migrantima i izbjeglicama i dok se nisu preduzimale nikakve mjere kako bi se riješila ova ljudska tragedija, koja traje već 3-4 godine, ona je u vezi s ovim pitanjem u Evropi doprinijela izgradnji drugačijeg stava. Izjavama je pokazala kako politika nije samo borba s rizicima koji se pojave u društvu nego i izražavanje ljudskih stavova onda kada je to potrebno, te je tako pokazala da cijelo čovječanstvo mora iz tog ugla posmatrati ovo delikatno pitanje", kazao je Davutoglu.

Napomenuo je da u Siriji nije preostalo nijedno sigurno i mirno mjesto nakon ruskih napada u toj ratom pogođenoj zemlji.

"Nakon intervencije Rusije u Siriji, nažalost, više nije ostalo nijedno sigurno mjesto u toj zemlji. Kako vrijeme prolazi u Siriji se uslovi sve više pogoršavaju. Ipak, mi i dalje radimo naporno kako bi se u Siriji uspostavio trajni mir", ocijenio je Davutoglu.

Istakao je da je tokom sastanka usaglašeno kako bi uspješni mirovni pregovori za okončanje rata u Siriji mogli spriječiti novu navalu izbjeglica.

"Ako se uspori dolazak izbjeglica, postojeći broj migranta bi se mogao integrisati na najbolji način, i ako bi ovo pitanje riješili bez pretvaranja u ljudsku tragediju mogli bi zadržati i unutrašnju stabilnost naših zemalja", kazao je turski premijer.

Na kraju je istakao kako se krize koje su se pojavile u Siriji i Iraku sada odražavaju i u Turskoj, Njemačkoj i cijeloj Evropi.

"Činimo napore da Turska, Njemačka, Evropska komisija i Evropsko vijeće razviju stabilnu saradnju. Ovdje želimo posebno poručiti njemačkoj i evropskoj javnosti da izbjeglička kriza nije samo njemačka kriza, niti je samo evropska i turska kriza. To nisu krize koje smo jedni drugima izvezli, jer, baš suprotno od toga, krize koje su se pojavile u Siriji i Iraku sada se reflektuju i u Turskoj, Njemačkoj i Evropi. Ako se budemo zajedno držali i ako pokažemo odlučnost i predanost u borbi s krizom, na najbolji način možemo kontrolisati posljedice ove krize", rekao je Davutoglu.

(Anadolija)

Portal Analitika