Društvo

Ministarstvo nauke poziva crnogorske istraživače da predlože COST akcije

Ministarstvo nauke poziva sve zainteresovane istraživače u Crnoj Gori da doprinesu naučnom, ekonomskom, kulturnom i društvenom razvoju Evrope predlozima COST akcija, a rok za prijavu je 23. februar 2016. godine.
Ministarstvo nauke poziva crnogorske istraživače da predlože COST akcije
Portal AnalitikaIzvor

Kako je rečeno Portalu Analitika iz tog ministarstva, posebno su dobrodošle ideje mladih istraživačkih grupa.

- Mladim istraživačima iz Crne Gore u COST akcijama nudi se mogućnost usavršavanja na trening školama i kratkoročnim naučnim posjetama u institucijama zemalja članica COST-a. Akcije COST-a odnose se na bazična i primijenjena istraživanja koja su od javnog interesa. Ovim programom ne finansira se istraživački rad već: sastanci, radionice, konferencije, kratkoročne naučne posjete, među-laboratorijska razmjena, seminari, kao i aktivnosti vezane za upravljanje, diseminaciju i slično. Dužina trajanja akcije je četiri godine - navodi se u pozivu.

Ministarstvo nauke podsjeća da je Crna Gora 12. maja prošle godine postala punopravna članica COST programa, koji predstavlja jedan od stubova Evropskog istraživačkog prostora (ERA) u domenu umrežavanja istraživačkih timova u srodnim oblastima istraživanja.

- Od sticanja punopravnog članstva crnogorskim istraživačima nudi se mogućnost da predlože svoju COST akciju, sa najmanje pet kolega iz pet zemalja članica COST-a, dok su ranije mogli učestvovati samo kao partneri zemalja članica. COST je jedan od programa EU koji podržava umrežavanje istraživača kroz naučne i tehnološke mreže, koje su otvorene: za sve oblasti nauka (uključujući interdisciplinarne), za nove i originalne ideje, partnere, istraživače u svim fazama karijere. Za period trajanja Horizonta 2020, COST posebno ima za cilj da doprinese jačanju evropskih istraživačkih i inovacionih kapaciteta. Njegove ključne karakteristike u Horizontu 2020 su: podržavanje izvrsnosti, otvorenost i inkluzija, podržavanje novih ideja i razmjena znanja - navode iz resornog ministarstva.

Prošlogodišnjim pozivom za finansiranje odobreno je 40 novih COST akcija, a Crna Gora je do sada učestvovala u 32 COST akcije.

Više informacija o konkursu zainteresovani mogu naći na sajtu Ministarstva nauke.

Portal Analitika