Protokol

Vujanović odlikovao Lipku ordenom Crnogorske zastave prvog stepena

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović primio je danas u Podgorici u oproštajnu posjetu ambasadora Slovačke Františeka Lipku i odlikovao ga ordenom Crnogorske zastave prvog stepena.
Vujanović odlikovao Lipku ordenom Crnogorske zastave prvog stepena
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Vujanović je konstatovao da je Lipka  u svojoj dugoj diplomatskoj misiji u Crnoj Gori, najdužoj među svim ambasadorima u Crnoj Gori, ostvario izuzetne diplomatske učinke u svim oblastima njegovog djelovanja.

“U bilateralnoj ravni značajno je doprinio bliskim, sadržajnim i intezivnim međudržavnim odnosima Crne Gore i Slovačke kroz brojne političke i radne kontakte koji opravdavaju ocjenu da smo sa Slovačkom uspostavili saradnju u svim oblastima na vrlo visokom nivou”, kazao je Vujanović.

Budući da je je sredinom prošle godine zaključen Sporazum o ekonomskoj saradnji Crne Gore i Slovačke, Vujanović je napomenuo da su se stekli uslovi za skoro formiranje Mješovite komisije za ekonomsku saradnju koja će dalje unaprijediti inače dobre ekonomske odnose dvije države.

“Svojim aktivnostima ambasador Lipka je snažno uticao na pozitivan odnos Slovačke u okviru Višegradske četvorke ( Slovačka, Češka, Mađarska i Poljska ) u kojoj se uvijek promovisala dobra saradnja ove četiri države sa Crnom Gorom. U svojoj diplomatskoj misiji ambasador Lipka je afirmisao Crnu Goru kao državu dobrog primjera regiona i jasnih evropskih i evroatlanskih spoljnopolitičkih prioriteta. Neposredno je učestvovao u brojnim aktivnostima javne promocije vrijednosti EU i NATO-a što je imalo krajnje pozitivan uticaj na predstavljanje vrijednosti ovih integracija u našoj javnosti”, istakao je predsjednik.

Visoko cijeneći ovakve efekte diplomastske misije ambasadora Lipke predsjednik Crne Gore ga je odlikovao ordenom Crnogorske zastave prvog stepena.

Lipka je iskazao zadovoljstvo međudržavnim odnosima Crne Gore i Slovačke konstatujući da se oni u sferi ekonomije mogu dalje unapređivati i da tome treba da bude posvećena i buduća diplomatska misija Slovačke i Crne Gore.

Naglasio je da je Crna Gora dobar primjer regiona i kroz dobrosusjedske odnose i kroz pouzdano partnerstvo u regionalnim inicijativama. Takođe je istakao da je Crna Gora pokazala visoku odgovornost u pristupanju EU i NATO-u što je dovelo do otvaranja 22 poglavlja u pristupanju EU i poziva za članstvo u NATO.

Poželio je Crnoj Gori puni prosperitet i najveći efekat dinam ike pristupanja EU kao i što skorije formalno članstvo u NATO-u. Naglašavajući njegovo osobito zadovoljstvo njegovom diplomatskom misijom u Crnoj Gori iskazao je poštovanje što se ona prepoznala i u dodjeli odlikovanja koje je dobio u ovoj oproštajnoj posjeti.

Portal Analitika