Politika

RAKČEVIĆ: Ako PCG glasa za povjerenje Vladi dijalog se prekida

Ukoliko se suprotno opozicionom izbornom legitimitetu Pozitivne ,,glasanjem za vođu“ odnosno za vladu 25. januara politička korupcija sa lokalnog nivoa oktroiše kao praksa i u državnom parlamentu obesmislit će se i prekinuti i dijalog vlasti i opozicije i rad radne grupe za pripremu slobodnih izbora, saopštio je na današnjoj konferenciji za medije predsjednik Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević.
RAKČEVIĆ: Ako PCG glasa za povjerenje Vladi dijalog se prekida
Portal AnalitikaIzvor

On smatra da je “sa stanovišta osnovnih demokratskih načela legitimiteta tako obezbijeđena podrška vladi neprihvatljiva i ukoliko se to desi akteri tog posla će biti odgovorni za prekid dijaloga i rada radne grupe”.

- Vlada i DPS nas uvjeravaju u svoje izvanredne rezultate . U Crnoj Gori nema nikakve krize , ni ekonomske , ni političke a ni institucionalne. Naprotiv , mi smo ne samo lideri u regionu , već smo po stopama rasta i razvoja sad na izvanrednom drugom mjestu u Evropi. URA ne gleda na stvarnost kroz ružičaste naočare Vlade i DPS-a . Smatramo da je mandat i ove vlade obelježilo dalje uništavanje privrede , zatvaranje fabrika, stečajevi, vrtoglav rast javnog duga , pad životnog standarda , rast nezaposlenosti,  nastavak klijentelističke rasprodaje i uništavanja resursa , organizovani kriminal i korupcija kao i brojne svakodnevne afere. Desetine hiljada ljudi  su se iselile i napuštaju Crnu Goru – kazao je Rakčević.

URA je, kako ističe, za Crnu Goru svih građana a ne za privatnu , zarobljenu državu kumova , prijatelja , nagrađenih partijskih vojnika , organizovanih kriminalaca i nasmijanih  svjedoka saradnika.

-  Zato ovakav DPS ne samo da nije garant evropske evropske budućnosti Crne Gore već suprotno. Najveći rizik po Crnu Goru je nastavak ove vlasti i ove politike.  Crnoj Gori treba slobodno izjašnjavanje građana i fer izbori . Treba nam mirna promjena loše i neodgovorne vlasti. Demokratske države ne počivaju na izbornim ucjenama , pritiscima , na kupovini ličnih karata , na kupovini odbornika i poslanika , izbornim zloupotrebama državnih resursa i partijske državne administracije. Zbog nagomilanog nepovjerenja između vlasti i opozicije otvoren je dijalog o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore . Tražili smo i tražimo prelaznu vladu za organizovanje slobodnih i fer izbora , višestranačku i nezavisnu kontrolu zloupotreba državnih i paradržavnih resursa – rekao je lider URA-e.

Rakčević navodi da u situaciji kada je postojeća vlada očigledno izgubila podršku SDP-a a samim tim  i izborni legitimitet uslijedio je odgovor DPS-a koji prijeti da uništi dijalog i rad u radnoj grupi za pripremu slobodnih izbora.

- Gospodin Đukanović se pred izbore 2012.godine izrugivao da je za ljubav Pozitivne spreman da bude premijer . Ako zar par dana uz ljubav Pozitivne ostane premijer to bi suštinski obesmislilo bilo kakve izbore .  U svom izbornom proglasu 2012. godine  Pozitivna je tražila i dobila podršku građana ,, da smijeni postojeću vlast“  DPS –a  i upozorila da ,, glasanjem za vođu , na kratak rok neki pojedinci mogu imati i malu korist“ ali da bi to bilo ,,odustajanje od časti i dostojanstva“.

Dakle, kad uprkos pritiscima i ucjenama kao i evidentiranim teškim zloupotrebama državnih resursa DPS izgubi podršku građana  u Nikšiću on kupi tu podršku od Draga Đurovića i Pozitivne . Ako u ,, prijestonici politike DPS-a“ u Budvi prihvali odbornika na slobodi oni pribave podršku tri eks odbornika Pozitivne. Koji je smisao ove kvazi demokratije i ovog kvazi slobodnog izjašnjavanja građana  kad se za malu ili malo veću korist kupuju opozicioni odbornici i poslanici – kazao je Rakčević i poručio da “politička korupcija ne može biti državni i nacionalni interes evropske Crne Gore”.

 

Portal Analitika