Svijet

Lugovoj: MI6 htio da me regrutuje prije Litvinjenkove smrti

Andrej Lugovoj, čovjek koji je optužen da je umiješan u smrt Aleksandra Litvinjenka, kaže da je britanski MI6 pokušao da ga regrutuje prije Litvinjenkove smrti.
Lugovoj: MI6 htio da me regrutuje prije Litvinjenkove smrti
Portal AnalitikaIzvor

On je u televizijskoj emisiji „Veče sa Vladimirom Solovljevim“ rekao da je vjerovatno i on bio izložen polonijumu kao i Litvinjenko, piše "Sputnjik".

Osim toga, povukao je i vezu između Litvinjenkove smrti i britanskog MI6.

„Litvinjenko je umro u novembru 2006. godine, a u martu i aprilu otvoreno su mi iz MI6 ponudili saradnju i kako bi me motivisali na neki način jer nijesam dobio vizu. To je bilo u maju 2006. godine. Nakon toga pozvao sam Litvinjenka i – rekao sam ovo više puta – odjednom sam dobio vizu. Uvijek sam povezivao ta dva događaja“, kaže Lugovoj.

Kako navodi, prije maja 2006. uvijek je bez problema dobijao britansku vizu: „Uvijek su mi davali vizu prije toga, a odbijen sam kada je britanska obavještajna služba MI6 pokušala da me regrutuje“, ističe on.

Lugovoj dodaje da ne planira da ide na sud zbog optužbi na njegov račun i ne namjerava da napusti Rusiju iako je Velika Britanija tražila njegovo izručenje.

Velika Britanija objavila je u četvrtak rezultate istrage o smrti ruskog agenta Aleksandra Litvanenka u kojima se navodi da su za njegovu smrt odgovorne njegove kolege Dmitrij Kutin i Andrej Lugovoj, a koji su to učinili po naredbi ruske vlasti i predsjednika Putina.

Portal Analitika