Abiznis

Zaposleni može pokrenuti postupak protiv poslodavca

Odredba Zakona o radu, u kojoj se navodi da odluku o izrečenoj mjeri za povredu radne obaveze donosi nadležni organ poslodavca, odnosno poslodavac, u izmjenama koje je Vlada na jučerašnjoj sjednici utvrdila je promijenjena. Naime, u izmjenama je navedeno da zaposleni može pokrenuti postupak pred nadležnim sudom ukoliko ga poslodavac za povredu radnih obaveza otpusti ili novčano kazni.
Zaposleni može pokrenuti postupak protiv poslodavca
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako pišu Dnevne novine odredba u kojoj se navodi da je poslodavac dužan da odluči po zahtjevu zaposlenog koji smatra da mu je poslodavac povrijedio neko pravo u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva i da je ona konačna, ako zakonom nije drugačije uređeno, izbrisana je, pri čemu je dosadašnji član u kojem se navodi da se odluka dostavlja zaposlenom u pisanom obliku sa obrazloženjem i poukom ostavljena.

Vlada je utvrdila i prijedloge zakona o izmjenama Zakona o Fondu rada, Zakona o mirnom rješavanju radnih sporova, Zakona o zabrani zlostavljanja na radu i Zakona o reprezentativnosti sindikata, radi njihovog usaglašavanja sa novim Zakonom o upravnom postupku, čija primjena počinje 1. jula 2016. godine

Izvor: Dnevne novine; foto: dukat.hr

Portal Analitika