Abiznis

Počela borba: Prvi tanker sa američkom naftom stigao u EU

Bitka za evropsko tržište se intenzivirala sa uplovljavanjem prvog tankera sa američkom naftom u Francusku.
Počela borba: Prvi tanker sa američkom naftom stigao u EU
Portal AnalitikaIzvor

To je prvi tanker nakon što je Vašington ukinuo 40-godišnje ograničenje izvoza "crnog zlata", piše Financial Times FT.

To je kritičan trenutak za industriju koja se suočava sa sunovratom cijena i prezasićenošću ponude, ocjenjuje list i precizira da je tanker krenuo iz Teksasa prije tri nedjelje i uplovio juče u francusku luku Fos.

Krajem decembra, američka kompanija Enterprise products partners najavila je izvozni ugovor za svoju naftu, postavši prvi izvoznik nafte iz SAD nakon četiri decenije, a kupac je bio trgovačka firma Vitol grupa, koja namjerava da pošalje pristiglu sirovinu u svoju rafineriju u Švajcarskoj. 

"Sama količina nije tako velika za sada, ali to je tek početak", izjavio je za FT Olivije Džejkob iz konsultantske kompanije Petromatriks, u švajcarskom gradu Cug. 

"Američki izvoz nafte će u krajnjoj instanci biti transformacijski za industriju, omogućavajući ne samo veći izvoz američke nafte iz škriljaca, već i drugih vrsta i kanadske nafte. Za trgovce je to velika prilika, imajući u vidu da SAD namjeravaju ne samo da više izvoze nego i da uvoze", dodao je on. 

Cijene nafte pale su za gotovo 75 odsto u posljednjih 18 mjeseci, pošto je Saudijska Arabija obarala cijene kako bi sa tržišta istisnula skupe proizvođače, navodi britanski ekonomski list. 

Prošlu godinu je obilježila konkurentska utakmica na evropskom tržištu nafte, dodaje se u tekstu, uz podsjećanje da je saudijski Aramko uporno snižavao cijenu svoje nafte i počeo da snabdijeva Poljsku, koja je inače bila tradicionalan ruski klijent.

cdm

Portal Analitika