Region

Evropski parlament ratifikovao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU

Evropski Parlament ratifikovao je u četvrtak sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju Kosova i Evropske unije što je prvi važan korak u u integraciji Kosova u Evropsku uniju.
Evropski parlament ratifikovao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU
Portal AnalitikaIzvor

Za ratifikovanje sporazuma je u Evropskom parlamentu glasalo 486 evropskih poslanika, protiv je bilo 102, a 81 poslanik je bio suzdržan.

"To je jako dobra vijest i još jedna važan korak na putu Kosova prema integraciji u Evropsku uniju. EU i Kosovo će po prvi puta ući u ugovorni sporazum", rekla je izvjestiteljica Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček.

U saop[tenju Ervopskog parlamenta stoji da je ovo veoma važan korak u integraciji Kosova u evropske strukture i da dogovor predstavlja okosnicu političke saradnje i ekonomske integracije EU i Kosova.

"Sada sporazum bez odgađanja treba stupiti na snagu. To će biti veliki i značajan znak građanima i ekonomiji Kosova. Provedba sporazuma pomoći će učvršćivanju reformskog procesa. Također će Kosovu pružiti mogućnosti jačanja odnosa s EU-om i tako doprinijeti stabilizaciji cijele regije", dodala je Lunaček, navodi se u saopćenju Evropskog parlamenta.

Nakon odobrenja Evropskog parlamenta Vijeće ministara treba formalno da zaključi ovaj sporazum kako bi isti stupio na snagu što bi trebalo da se desi do jeseni.

Sporazum s Kosovom, čiji je cilj unapređivanje političkog dijaloga i trgovine s EU, potpisali su kosovski premijer Isa Mustafa i visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini u oktobru 2015. godine.

klix.ba

Portal Analitika