NATO

Samardžić: Podržavamo jačanje bezbjednosnih institucija u Avganistanu

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, admiral Dragan Samardžić, prisustvovao je u Briselu sjednici Vojnog komiteta NATO, koja je bila posvećena misiji Resolute Support u Avganistanu. Na sjednici je razmotrena bezbjednosna situacija u Avganistanu i u tom kontekstu djelovanje misije obuke, savjetovanja i pomoći Avganistanskim bezbjednosnim snagama.
Samardžić: Podržavamo jačanje bezbjednosnih institucija u Avganistanu
Portal AnalitikaIzvor

Admiral Samardžić je u svom obraćanju informisao Komitet o planovima Vojske Crne Gore koji se tiču daljeg učešća u misiji Resolute Support i izrazio podršku ukupnim naporima Alijanse i ostalih kontributora na uspostavljanju i jačanju kompetentnih i pouzdanih bezbjednosnih institucija u Avganistanu.

Takođe, načelnik Generalštaba se zahvalio svojim kolegama, načelnicima generalštabova oružanih snagama zemalja članica NATO, na konstantnoj podršci reformama i transformaciji odbrambenog sektora u Crnoj Gori što je na kraju rezultiralo upućivanjem pozivnice za članstvo.

Na marginama sjednice Komiteta admiral Samardžić se sastao sa komandantom Savezničke komande za transformaciju, generalom Denisom Mersijeom, i zamjenikom komandanta Savezničke komande za operacije, generalom Adrijenom Bredšouom. Na sastancima se razgovaralo o narednim koracima u procesu pristupanja i integraciji u NATO, kao i planovima reformi Vojske i podrške NATO komandne strukture u tom procesu.

Portal Analitika